Nuštarci za Banovinu prikupili 8.000 komada prijeko potrebnog Diljeva crijepa tip 104

Prema dosadašnjim procjenama u seriji potresa u Sisačko-moslavačkoj, ali i okolnim županijama, oštećeno je više od 2.000 objekata. Razrušene su brojne kuće, zgrade i institucije, a najteže je stradao centar Petrinje. Razmjeri štete procjenjuju se na više od tri milijarde kuna, od toga preko dvije milijarde kuna na stambenom fondu.

Pomoć u potresom pogođeno područje pristiže sa svih strana. Organizirali su se i Nuštarci, na inicijativu tamošnjeg DVD-a organizirano je prikupljanje crijepa i to ne bilo kakvog!

U izravnom kontaktu s našim kolegama vatrogascima koji su na terenu na Banovini dobili smo informaciju kako nasušno nedostaje Diljeva crijepa tip 104 koji se ne proizvodi već 15-ak godina. A mnogi objekti na području Banovine pokriveni su baš takvim crijepom. Na mnogim kućama, naime, oštećeno je 100-200 crijepova, pa da se ne moraju mijenjati kompletni krovovi, za ”krpanje” će dobro doći ovaj kvalitetan i očuvan crijep koji smo prikupili po Nuštru, Ceriću, Mirkovcima, Starim Jankovcima, Vinkovačkom Novom Selu – rekao je Tadija Milić, zapovjednik DVD Nuštar. 

U ovoj humanitarnoj akciji prikupljene su 32 palete crijepa (oko 8.000 komada), dva kilometra letve, građevinske grede, 50 kilograma čavala… Prikupljeni materijal prema Banovini kreće u nedjelju rano ujutro, oko 4 sata.