OBA SU PALA Srbin i Turčin pokušali švercati cigare i duhan na Bajakovu; platili 16.000€ kazne!

IZVOR: Carinska uprava RH

Na graničnom prijelazu Bajakovo ovlašteni carinski službenici spriječili su u dva slučaja pokušaj krijumčarenja 3640 komada cigareta, 10 kg sitno rezanog duhana  i robe komercijalne naravi.
Prilikom ulaska u carinsko područje Europske unije na graničnom prijelazu Bajakovo, 16.veljače 2024., stranoj fizičkoj osobi, državljaninu Srbije izdan je prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o trošarinama (budući da je pokušao  nezakonito uvesti predmete oporezivanja trošarinama) i  Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije jer nije podnio carinsku deklaraciju za robu komercijalne naravi.   
Roba koja je bila predmet pokušaja krijumčarenja – 2600 komada cigareta marke WINSTON BLUE, pronađena je skrivena u unutrašnjosti rezervnog kotača osobnog vozila, a roba komercijalne naravi: 13 rabljenih prijenosnih računala, 3 torbe i 2 punjača za prijenosna računala, bila je smještena u prtljažnom prostoru osobnog vozila.

Za počinjeni prekršaj izrečena je ukupna novčana kazna u iznosu od  6.000 eura uz  troškove postupka u iznosu od 20 eura. Navedena roba je oduzeta.  

Istoga dana, stranoj fizičkoj osobi, državljaninu Republike Turske,  izdan je prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o trošarinama budući da je prilikom  ulaska u  carinsko područje Europske unije, na graničnom prijelazu Bajakovo, kao vozač osobnog vozila njemačkih registarskih oznaka, pokušao uvesti predmete oporezivanja trošarinama, a da pritom nije deklarirao robu carinskom tijelu: 10,20 kilograma sitno rezanog duhana, 800 komada ručno rađenih cigareta i 240 komada cigarete marke Polo slims grey. Navedena roba nalazila se skrivena ispod zadnjeg sjedala i u bočnim stranicama prtljažnog prostora vozila.

Za počinjeni prekršaj izrečena je novčana kazna u iznosu od 9.900 eura, troškovi postupka u iznosu od 20 eura te je naplaćena trošarina na duhanske proizvode u iznosu od 1.499,46 eura. Pronađena roba je oduzeta, javljaju iz Carinske uprave.