Obilazio „presretač” s 250 km/h, 85-godišnjak sletio s ceste, 19-godišnjak „napuhao” respektabilnih 1,99 promila!

Tijekom prošloga vikenda na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je 11 prometnih nesreća, od čega pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Jednu od njih prouzročio je 85-godišnji vozač osobnog automobila koji je sletio vozilom s ceste Mirkovci – Privlaka pri čemu je lakše ozlijeđen, kao i maloljetna vozačica bicikla koja se u Mirkovcima nepropisno uključila na kolnik pri čemu je na nju naletio osobni automobil. Teško je, pak, i po život ozlijeđen maloljetni vozač bicikla koji je u Vukovaru oduzeo prednost prolaska osobnom automobilu vukovarskih registracijskih oznaka kojim je upravljala 31-godišnjakinja.

Na autocesti Zagreb – Lipovac, 38-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine upravljao je osobnim automobilom Mercedes njemačkih registracijskih oznaka krećući se lijevom prometnom trakom autoceste te, iako je desna prometna traka bila slobodna, davanjem svjetlosnih i zvučnih signala požurivao ispred sebe policijsko vozilo, tzv. „presretač“. Nakon što je obišao policijsko vozilo, policijski službenici utvrdili su da se kretao brzinom od 250 km/h te su upotrebom svjetlosnih i zvučnih signala iz službenog vozila vozaču dali jasan i nedvojben znak da se zaustavi, nakon čega je vozač naglo povećao brzinu kretanja te zbog nepropisnog kretanja vozila i nedopuštene brzine kretanja vozila prilikom prelaska u prometnu traku za odvajanje u smjeru čvora Županja, gubi nadzor nad automobilom i udara u prometnu opremu i ploču te zaštitnu ogradu. U prometnoj nesreći vozač i maloljetno dijete lakše su ozlijeđeni, što je utvrđeno u OŽB Vinkovci. Prilikom disperzije krhotina nastalih u prometnoj nesreći oštećeno je i policijsko vozilo. Zbog počinjenih prekršaja vozaču je izdan prekršajni nalog kojim je izrečena i naplaćena novčana kazna od 15.000 kuna te zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.

Osim brzih i žestokih, za volanom je bilo i pijanih; 19-godišnji vozač, koji je zbog neprilagođene brzine sletio s ceste Prkovci – Babina Greda, „napuhao” je respektabilnih 1,99 promila! Njegovo teško pijanstvo rezultiralo je, nasreću, tek lakšim ozljedama. Inače, tijekom vikenda policijski službenici su zatekli još šest vozača u upravljanju vozilom s prisutnošću alkohola u organizmu.

Policija će nastaviti pojačani nadzor sudionika u prometu na cestama u cilju povećanja razine sigurnosti u prometu.