Obilježen Dan Općine Jarmina, rasadnika talenta i ljepote

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika poginulim mještanima Jarmine u Domovinskom ratu započelo je današnje obilježavanje Dana Općine Jarmina u okviru kojeg je održana i svečana sjednica Općinskoga vijeća, ujedno i posljednja u ovom sazivu.

Općinski načelnik Andrija Draganić koji privodi kraju već sedmi četverogodišnji mandat – s ozbiljnim ambicijama i za osmi – sumještanima je u prologu prigodnog obraćanja čestitao Dan Općine Jarmina, a potom se osvrnuo na realizaciju kapitalnih projekata realiziranih u njegovu posljednjem mandatu.

– Najveći i najvažniji projekt je izgradnja Dječjeg vrtića Jarmina vrijedan gotovo sedam i pol milijuna kuna, najvećim dijelom, odnosno u 85-postotnom iznosu, sufinanciran sredstvima Europske unije. Vlastitim, ali i sredstvima pojedinih ministarstava, sanirali smo ulice Ljudevita Gaja i Ivana Zajca. U tijeku je i sanacija Strossmayerove ulice koja se odvija u tri etape, ukupna vrijednost radova je oko 1,9 milijuna kuna – naglasio je Draganić koji je podvukao crtu pa zbrojio kako je u komunalnu infrastrukturu u Općini Jarmina tijekom protekle četiri godine investirano oko 20 milijuna kuna.

– Ne treba smetnuti s uma kako je tzv. sjeverni krak regionalnog vodovoda prošao kroz Jarminu, investicija je to „teška” 30-ak milijuna kuna, od čega 10-ak milijuna otpada na Općinu Jarmina – dodao je Draganić.

Dan Općine Jarmina obilježen je sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama, no uz nazočnost nekih važnih aktera lokalne, ali i nacionalne političke scene. Nazočnost župana Bože Galića se podrazumijeva, a događaju je nazočio i ministar obrane Mario Banožić koji je, između ostaloga, podsjetio kako je Jarmina dala značajan obol u obrani Republike Hrvatske.

– Upravo je Jarmina bila jedna od ključnih točaka hrvatskog otpora i obrane od velikosrpske agresije. Ovo područje bilo je od krucijalnog značaja, jedna od ključnih strateških zona za obranu Vinkovaca, ali i okolnih mjesta. Jarmina i Jarminčani, kao i svi oni koji su tijekom Domovinskog rata boravili na ovim položajima, uistinu su dali izniman, nemjerljiv doprinos obrani cijele Hrvatske – rekao je ministar Banožić.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća upriličena je i dodjela stipendija studentima, ali i dodjela priznanja mještanima Jarmine zaslužnima za njezin razvoj. Srebrne plakete za humanitarno djelovanje tako su dobili Andreja Cvilinder i Larisa Culi. Plakete zlatnoga sjaja, pak, dobili su: Matej Varga za ostvarenja u području razvoja sporta, Slavica Varga i Matej Delaš za doprinos u razvoju kulture, Miroslav Mikulec za ostvarenja na području poljoprivrede, Ivana Škrlec za ostvarene zapažene dosege u na području znanosti, a Patricia Hanžek za doprinos u promicanju Jarmine. Patricia je, naime, aktualna Miss turizma, ujedno i potvrda kako Jarmina nije samo rasadnik talenata nego i ljepote!