Obilježena 14. godišnjica smrti hrvatskog viteza Marka Babića

Župan Damir Dekanić danas je nazočio obilježavanju 14. godišnjice smrti hrvatskog viteza, pukovnika HV-a Marka Babića, i tom prigodom istaknuo:

– Danas odajemo počast jednom od istinskih hrvatskih junaka, legendarnom Marku Babiću. Kada su mnogi zbog ratnih zbivanja odlazili iz Hrvatske, on se vratio i vrlo aktivno sudjelovao u obrani. Kao zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade ustrojio je cijeli protuoklopni sustav za koji se veže nevjerojatna činjenica da je u jednom danu onesposobio i uništio 14 neprijateljskih tenkova. Marko Babić ostat će zapamćen ne samo po izuzetnoj hrabrosti, izuzetnoj ljubavi prema hrvatskom narodu, prema Vukovaru, nego po tome što je i nakon svih ratnih zbivanja dokumentirao sve što se događalo kako bi buduće generacije znale što se uistinu događalo. Njegov doprinos zauvijek ćemo pamtiti i na tome mu vječno hvala.

Obilježavanje je započelo na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, gdje su brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast na grobu legendarnog vukovarskog branitelja. Ispred Vukovarsko-srijemske županije uz župana Dekanića nazočio je i odao počast zamjenik župana Franjo Orešković.

Zatim je uslijedila kratka molitva koju je predvodio kapelan župe sv. Josipa Radnika fra Marko Vuković. U crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju održana je sveta misa zadušnica za pukovnika Marka Babića i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu, koju je također predvodio fra Marko Vuković.

Nakon sakralnog dijela obilježavanja, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti upriličen je prigodni program u znak sjećanja na pukovnika Marka Babića, gdje su učenici Osnovne škole „Dragutina Tadijanovića“ sudjelovali recitacijom stihova Tina Ujevića i Dragutina Tadijanovića, isto kao i ulomaka iz knjige Drage Maksimovića „Vukovar. Grad tisuću istina“.

Kao zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti uništio je 14 tenkova. Sa “Žutim mravima” i “Pustinjskim štakorima” organizirao je iznimno uspješnu protuoklopnu borbu u zoni odgovornosti 3. bojne, čije je zapovijedanje preuzeo nakon pogibije Blage Zadre u listopadu 1991. godine.

Završetkom Domovinskog rata posvetio se svojim suborcima i snimanju dokumentarne serije „Heroji Vukovara“. Marko Babić umro je od posljedica moždanog udara 5. srpnja 2007. godine, a pokopan je na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata 9. srpnja 2007. godine.