Obilježena 200. godišnjica rođenja Josipa Runjanina, Srbina koji je skladao hrvatsku himnu

Povodom 200. godišnjice rođenja Josipa Runjanina i 130. godišnjice od prvog izvođenja hrvatske himne „Lijepa naša domovino”, koju je Runjanin uglazbio, danas su podno njegove biste na vinkovačkom trgu koji nosi njegovo ime položeni vijenci ovom velikanu u čast.

– Vinkovci su grad bogate povijesti, grad koji je kreirao povijesne tokove ne samo Slavonije, nego i cijele naše Hrvatske. Imamo mnogo velikana koje moramo poštivati, prisjećati ih se i njima se ponositi. Josip Runjanin jedan je od njih. On je čovjek koji nam je dao nešto najvažnije, najvrijednije. Svaka država ima svoju zastavu i svoju himnu. Runjanin nam je dao himnu, „Lijepu našu domovinu”, što će ostati vječno zapisano – rekao je ovom prigodom zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Josip Runjanin rođen je 8. prosinca 1821. u Vinkovcima, gdje je i kršten u pravoslavnoj crkvi Silaska Svetog Duha. U Vinkovcima je završio osnovnu školu i gimnaziju, potom odlazi u Ogulin i Glinu gdje je uz vojnu kod vojnog kapelnika stekao i glazbenu naobrazbu. Kao kadet služio je u 10. Banskoj graničarskoj pukovniji pod zapovjedništvom pukovnika Josipa Jelačića, dogurao je do čina potpukovnika, nedugo potom je i umirovljen, 1871. godine. Po umirovljenju živio je u Novom Sadu gdje je i umro 2. veljače 1878. godine. Ondje je i pokopan na pravoslavnom, tzv. Uspenskom groblju.

Skladanjem hrvatske himne Lijepa naša domovino Josip Runjanin je pokazao koliko netko tko nije pripadnik većinskog naroda, ali je stanovnik Hrvatske, može, želi i hoće pridonijeti cjelokupnom boljitku i prosperitetu države u kojoj živi. Mnogo je pripadnika srpske nacionalne manjine koji su kroz povijest dali nemjerljiv doprinos u oblasti kulture, društvenih djelatnosti, privrede…, a doprinos Josipa Runjanina jedan je od najznačajnijih. On je rođen u Vinkovcima, sahranjen je u Novom Sadu, možda je i to jedna poveznica između Hrvatske i Srbije. Postoje ljudi koji nas povezuju, postoje univerzalne vrijednosti koje su bitne. Na njima trebamo ustrajavati i ljudima poput Runjanina i njemu sličnima odavati poštovanje i slijediti put koji su zacrtalinaglasio je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Srđan Jeremić.

Osim što je na tekst Antuna MihanovićaHorvatska domovina” skladao himnu „Lijepa naša domovino”, Runjanin je na tekst Ivana Trnskog uglazbio skladbu „Ljubimo te naša diko”, posvećenu banu Josipu Jelačiću. Velikan. To je riječ koja opisuje Josipa Runjanina. Vinkovčanina. I Srbina kojemu je Hrvatska bila domovina, ne otadžbina.