Obilježena 211. obljetnica rođenja hrvatskog bana, Vinkovčanina Josipa Šokčevića

U organizaciji Povijesnog i športskog društva „Hrvatski sokol” Vinkovci, a u povodu 211. obljetnice rođenja bana Josipa Šokčevića kod banove spomen-ploče na kapeli sv. Marije Magdalene na vinkovačkom Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na hrvatskoga bana. Vijence su položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca vinkovačkog Povijesnog i športskog društva „Hrvatski sokol” te Udruge „Vinkovački šokački rodovi”.

Tom prigodom istaknut je Šokčevićev doprinos razvoju Slavonije, dok je predsjednik Hrvatskog sokola mr. sc. Zlatko Virc poručio kako je ban Šokčević jedan od trojice najvećih hrvatskih banova 19. stoljeća.

Josip Šokčević rođen je 7. ožujka 1811. u Vinkovcima gdje je pohađao četiri razreda osnovne škole i prvi razred Gimnazije, primljen je na Vojnu akademiju u Bečkom Novom Mestu koju završava 1830. godine nakon čega, kao sposoban časnik, brzo napreduje u vojnoj službi.

Zbog bolesti bana Josipa Jelačića, Šokčević je postavljen za Jelačićeva zamjenika 1958. godine, na prijedlog biskupa Josipa Juraja Strossmayera, a imenovan je banom 1860. godine i tu je dužnost obavljao do 1867. godine kada je na vlastiti zahtjev smijenjen i godinu potom umirovljen. Za njegova banovanja hrvatski jezik uveden je u službenu uporabu (1861.), a na njegov poticaj istočni dio Srijema vraćen je u Srijemsku županiju.