Obilježena 27. obljetnica početka blokade UNPROFOR-a, jedinstvenog događaja u svijetu!

U organizaciji Zajednice povratnika Hrvatskoga Podunavlja obilježena je 27. obljetnica početka blokade zaštitnih vojnih snaga Ujedinjenih naroda UNPROFOR, koju su 46 dana, počevši 1. srpnja 1994. godine, provodili hrvatski prognanici na tadašnjim punktovima u Nemetinu i na Biljskoj cesti u Osječko-baranjskoj županiji te u Lipovcu, Nuštru i Vinkovcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Blokada UNPROFOR-a bila je najveća pobjeda hrvatskih prognanika, jedinstvena u povijesti Ujedinjenih naroda, koja do danas nije znanstveno istražena, nije valorizirana niti u potpunosti prepoznata, a danas je potpuno jasno da je bila od izuzetnog značaja jer je utjecala na promjenu politike međunarodne zajednice prema ratu u Hrvatskoj izmjenom mandata UNPROFOR-a u UNCRO i UNTAES koji je završio mirnom reintegracijom.

Blokada je također imala znatan utjecaj na donošenje odluke tadašnjeg hrvatskog Vrhovništva da se krene u oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske vojnim putem, akcijama „Bljesak“ i „Oluja“.

U znak sjećanja na taj, u svijetu jedinstven, događaj postavljene su i svečano otkrivene spomen ploče na mjestima gdje su prognanici 1. srpnja 1994. godine započeli totalnu blokadu UNPROFOR-a.

Spomen ploču u Nuštru otkrili su načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac i predsjednik Zajednice povratnika Hrvatskoga Podunavlja Ivica Klem. Nakon toga spomen ploče otkrivene su i u Vinkovcima te u Lipovcu.

Također, u općinskoj vijećnici Općine Nuštar održan je Okrugli stol na temu: Blokada – najveća pobjeda prognanika“ na kojem su sudjelovali znanstvenici Josip Miličević i dr. sc. Sandra Cvikić. Tom zgodom naglašen je povijesni značaj blokade UNPROFOR-a posebno stoga što je oduvijek bilo i bit će prognanika, ali nigdje u svijetu nije zabilježeno da se, nakon progonstva, u svoje domove vratilo 95% prognanika.