Obilježena 30. obljetnica pogibije dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu

FOTO: db

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja obitelji poginulih te predstavnici državnih i inih izaslanstava odala su dužnu počast dvanaestorici redarstvenika poginulih u akciji u Borovu Selu prije točno 30 godina.

Tog 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu poginuli su pripadnici Posebne jedinice policije PU Vinkovci: Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić.

Za ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika još uvijek nije nitko odgovarao. Istini za volju, 1992. godine tadašnje Vojno tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv 51 osobe od kojih je deset proglašeno krivima u odsutnosti. Dosuđene su im i zatvorske kazne, ali 1998. godine Županijski sud u Osijeku donio je rješenje o obustavi postupka izvršenja kazni protiv svih okrivljenika i to temeljem Zakona o općem oprostu, izglasanom 1996. godine na inicijativu Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika RH. Tuđmanova abolicija dala je opći oprost od kaznenog progona i postupka počiniteljima kaznenih djela počinjenih u agresiji, oružanoj pobuni ili oružanim sukobima te u svezi s agresijom, oružanom pobunom i oružanim sukobima u Republici Hrvatskoj, a odnosi se na djela počinjena u razdoblju od 17. kolovoza 1990. do 23. kolovoza 1996.