Obilježena 30. obljetnica progonstva Iločana i stanovnika okolnih mjesta

Prije 30 godina u tužnoj koloni koja je napustila svoje domove našlo se oko deset tisuća stanovnika iločkog područja, od kojih je bilo oko četiri tisuće Iločana, a ostali su bili mještani drugih mjesta; Tovarnika, Bapske, Šarengrada, Opatovca, Mohova… Svi oni napustili su Ilok te preko mosta s Bačkom Palankom ušli u Srbiju odakle su u Hrvatsku ponovno ušli kod Lipovca i završili u progonstvu diljem Hrvatske.

Kod spomenika “Svjetlost dolazi”, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prisjetili su se i svojih najmilijih. U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac su položili župan Damir Dekanić te zamjenik župana Franjo Orešković.

Bila je to mudra odluka jer se Ilok nije mogao braniti. Bio bi to novi hrvatski Vukovar na istoku Hrvatske – naglasio je župan Dekanić rekavši kako se u Ilok mora više ulagati, a kao jedan od najvažnijih projekata spomenuo je gradnju iločke Srijemske transverzale koja će Grad Ilok povezati s autocestom Zagreb-Lipovac.

Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Vlade RH, Grada Iloka te stradalničkih i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.