Obilježena 30. obljetnica teško zamislivog zločina u Veleprometu za koji još uvijek NITKO nije odgovarao!

Nakon sloma herojske obrane Vukovara praktički cijeli grad pretvoren je u logor. A najveći sabirni centar postali su hangari Veleprometa kroz koje je prošlo gotovo 10.000 ljudi. Preživjeli su i danas, 30 godina nakon stravične kalvarije kroz koju su prošli, iznosili zastrašujuća svjedočanstva o tom paklu na zemlji.

– Bilo je ovo najveće stratište u Vukovaru. Ovdje su dovođeni, mučeni i ubijani vukovarski branitelji i civili, njih više od 700 ovdje je skončalo život – podsjeća Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora u koje su odvedeni preživjeli iz Veleprometa.

Za one koji su ondje mučki ubijeni danas je na mjestu nezamislive tragedije služena misa zadušnica, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Minutom šutnje odana im je dužna počast.

– Zbog zločina počinjenih u Veleprometu podnijeli smo niz tužbi. Ali, po tom pitanju učinjeno je malo ili ništa. Odgovorni za ovaj zločin do danas nisu odgovarali, a za to krivimo Državno odvjetništvo. Ne možemo vjerovati da pored svih svjedočenja i dokaza DORH nije našao za shodno da se pokrene i procesuira zločine i zločince – dodao je Rehak.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavljeno je prisjećanjem na žrtve Ovčare. Na tom poljoprivrednom dobru 20. studenog 1991. godine strijeljano je 200 ranjenih hrvatskih branitelja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba čija sudbina ni nakon 30 godina nije rasvijetljena. Najmlađa žrtva Ovčare imala je 16, a najstarija 84 godine. Među žrtvama je bila i Ružica Markobašić, žena smaknuta u šestom mjesecu trudnoće.