Obilježena 31. obljetnica masakra u Borovu Selu; Banožić: Bio je to udar na mladu hrvatsku državu!

Hrvatska se danas s tugom prisjetila dvanaestorice hrvatskih redarstvenika mučki ubijenih prije točno 31. godinu u Borovu Selu. Policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Ćatić (1971.) ubijeni su iz zasjede nakon što su prethodne noći dvojicu njihovih kolega, Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, tijekom redovite ophodnje ondje zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

U čast dvanaestorici poginulih hrvatskih policajaca danas je kod spomen ploče podignute njima u spomen u središtu Borova održan komemorativni skup tijekom kojega su vijence položili članovi njihovih obitelji, rodbine i suborci, brojne braniteljske i stradalničke udruge te državna i druga izaslanstva.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora počast dvanaestorici redarstvenika odalo je izaslanstvo predvođeno zastupnikom Josipom Šarićem, Vladino izaslanstvo predvodio je njezin potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a u njemu je sudjelovao i ministar obrane Mario Banožić.

– Bio je to udar na mladu hrvatsku državu, teroristički napad na mladost koja je željela sačuvati mir Zlo koje je prekinulo dvanaest mladih života bilo je tek uvertira u tragedije koje su slijedile, u obranu svega što hrvatski diše, misli i osjeća – rekao je Banožić.

Ministar Božinović je prisnažio:

– Akcija, zasjeda, mučko ubojstvo hrvatskih redarstvenika ovdje u Borovu Selu skinula je sve krinke sa namjere agresora velikosrpske politike koji nije prezao niti pred najtežim oblicima zločina nad pripadnicima hrvatske policije da bi uspio u svome naumu. Međutim, kada nemaš plemeniti cilj niti opravdanje za rat, ne možeš pobijediti.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća te prigodne komemorativne svečanosti, tijekom koje su pročitana imena ubijenih policajaca, u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, a vinkovačkim ulicama održana je atletska utrka “12 kilometara za 12 redarstvenika”.