Obilježena 30. obljetnica akcije Vihor u kojoj su u Karadžićevu poginula petorica pripadnika SJP „Roda” Varaždin

Prije točno tri desetljeća, 9. studenog 1991. godine, u pokušaju proboja obruča oko opkoljenog Vukovara na ulazu u Karadžićevo smrtno su stradala petorica pripadnika specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda”.

Te crne subote svoje živote u temelje hrvatske neovisnosti ugradili su Željko Pongrac, Branko Kos, Mladen Kasun, Zvonimir Kardoš i Vlado Štampar koji se do prošle godine vodio kao nestali. Teže ili lakše ranjeno u akciji Vihor bilo je 28 pripadnika spomenute postrojbe, među njima i Slavko Štrlek koji je u toj akciji zarobljen. Štrlek je u logoru u Sremskoj Mitrovici proveo 203 dana.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomenika na izlazu iz Jarmine prema Karadžićevu danas je obilježena 30. godišnjica njihova stradanja. Učinili su to predstavnici obitelji poginulih i nestalih pripadnika „Roda“, prijatelji i suborci stradalih, brojna izaslanstva, načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, župani Vukovarsko-srijemske i Varaždinske županije Damir Dekanić i Anđelko Stričak, općinski načelnici Jarmine i Vinice Goran Ileković i Branimir Štimec

Nakon odavanja dužne počasti poginulima održana u crkvi svetog Vendelina u Jarmini održana je sveta misa zadušnica, a u spomen sobi u Domu hrvatskih branitelja u Jarmini uz fotografije poginulih i umrlih jarminačkih branitelja postavljene su i fotografije petorice pripadnika „Roda”. Njihova žrtva nikada ne smije biti zaboravljena. I neće!