Vinkovci su danas, obojeni u narančasto, koračali za one čiji je svaki korak pothvat

Odjeveni u narančastu boju, Vinkovci su danas koračali za one čiji je svaki korak posebno postignuće, za ljude među nama koji svojom hrabrošću i ustrajnošću svakodnevno pobjeđuju sve svoje strahove, boli i patnje, pobjeđuju bolest s tisuću lica.
Vinkovci su, naime, ove godine mjesto središnjeg obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze i ovo je bila idealna prilika za upoznavanje i senzibiliziranje šire javnosti na probleme i poteškoće s kojima se susreće preko sedam tisuća oboljelih u Hrvatskoj.
– Senzibilizacija javnosti je ključna zbog toga što se oboljeli u Hrvatskoj najviše boje otkaza. Naime, zapošljivost osoba s invaliditetom veliki je problem našeg sustava, a zapravo poslodavci imaju niz poticaja koje osigurava Zavod za vještačenje u vidu vrlo konkretnih financijskih poticaja o čemu nažalost nisu dovoljno informirani. Multipla skleroza ne znači nužno kako osoba nije radno sposobna. Zapravo više od 70 posto osoba s ovom dijagnozom radno je sposobna i bez prilagodbe radnih mjesta jer postotak tjelesnih oštećenja uz današnje sve učinkovitije terapije za usporavanje progresije bolesti sve je manji. Unatoč tome i dalje nažalost uz dijagnozu oboljeli nerijetko dobiju otkaz što je nedopustivo i diskriminirajuće. Oboljeli upravo iz ovog razloga često skrivaju dijagnozu od svojih poslodavaca – poručila je Mirjam Jukić, predsjednica Udruge oboljelih od multiple skleroze MS TIM