Od 1. srpnja u svatove s kuvertom i – digitalnom Covid potvrdom!

FOTO: Ilustracija

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je danas kako od 1. srpnja na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, za događaje na kojima sudjeluju osobe koje posjeduju digitalne EU potvrde nema zabrane broja okupljenih.

– Osnovne značajke su još veće otvaranje i to na način da će osobe koje su cijepljene, preboljele ili negativno testirane na koronavirus imati mogućnost sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg pridržavanja posebnih epidemioloških mjera. Za okupljanja na kojima sudjeluju te osobe nema ograničenja broja okupljenih, kao ni ograničenja trajanja okupljanja – napomenuo je Božinović.

Organizatorima takvih događaja (za koja će ipak biti potrebna suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite!) bit će dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći očitati QR kod s digitalne EU potvrde.

– Za ostale slučajeve, na kojima neće biti kontroliran Covid status osoba, ostaje ograničenje na 100 osoba, kao i ograničenje trajanja događaja do 24 sata – dodao je Božinović.

Na privatnim svečanostima i okupljanjima u ugostiteljskim objektima, EU digitalne Covid potvrde nisu nužne ukoliko je posrijedi događaj na kojem sudjeluje do 30 osoba. Na takvim događajima (npr. svadbama) s preko 30 osoba, svi će morati imati EU digitalne Covid potvrde, a to znači da više nema ograničenja broja ljudi koji mogu biti nazočni.

Dodajmo i to da se od 1. srpnja ugostiteljskim objektima uvodi obveza služenja samo onih gostiju koji sjede (!), kako bi se ograničilo nekontrolirano okupljanje osoba.