Od 21. prosinca ponovno propusnice, ali i zabrana okupljanja osoba iz više od dva kućanstva!?

Premijer Andrej Plenković obratio se danas naciji s porukom da smanjenje broja zaraženih možemo očekivati samo ako se svi budemo spremni odreći većih blagdanskih druženja.

Čuvajmo naše najstarije i one krhkog zdravlja. Virus sigurno nije najbolji poklon svojim najmilijima za Božić – poručio je Plenković na sjednici Vlade RH, prvoj koju je vodio uživo nakon pet virtualnih odrađenih iz izolacije uvjetovane zarazom koronavirusa.

Apelirao je na sve, posebno na mlade, da se pridržavaju osobnih mjera zaštite od zaraze i ne planiraju veća druženja za blagdane te odgode putovanja za bolja vremena. Naglasio je da su trenutno u pripremi nove mjere koje će Nacionalni stožer civilne zaštite sutra objaviti, nakon konzultacija (i) sa Znanstvenim savjetom.

Ne treba snažno upregnuti frontalni režanj mozga, pa zaključiti da nas nakon 21. prosinca očekuju nove mjere, radikalnije od aktualnih. Neslužbeno, nacrt novih mjera, uz podrazumijevajuće produljenje sadašnjih, donosi neke nove, kudikamo restriktivnije. Primjerice, zabranu napuštanja mjesta prebivališta, tj. mjesta stalnog boravka, što u praksi znači povratak propusnica za međužupanijsko kretanje.  

Na pomolu je još jedna restriktivna mjera, a odnosi se na zabranu okupljanja osoba iz više od dva kućanstva. Ova će mjera gotovo sigurno sutra biti verificirana, ali o njezinoj formi još uvijek nije odlučeno; postoji, naime, i prijedlog da se okupljanja ograničena na samo jedno kućanstvo!

Korona