Odgovor DNOvinara Jeliću: Nisam imao sreću da mi prvi posao bude – zamjenik urednika!

Trebala je ovo biti opuštena večer nakon baš olovnog dana. Ali, ne. Mnogo je onih koji ni uz maksimalno naprezanje frontalnog režnja mozga ne mogu shvatiti da novinari nisu nužno zlo. A kamoli zlo. DNOvinari pogotovo. Nego servis javnosti. Koji prenose informaciju od točke A do točke B.

Trebao bi to znati i Krešimir Jelić. Ima dovoljno godina. I formalnog obrazovanja. Krešimire, nije Begović tu da nakon intervjua sa sugovornikom ukucava u google „Zakon o vatrogastvu 1999.”, nego da vjerodostojno prenese njegovu izjavu, informaciju. A ako se informacija ispostavi dezinformacijom, postoje institucije. Pa nek’ rade svoj posao. Goran Kajkić dvaput je punoljetan, ima još i poneku godinu kusura. I kao takav snosi odgovornost za izrečeno. No, Krešimir Jelić pogubio se u ovoj priči kao osmogodišnjak na frankfurtskom aerodromu. I tako dezorijentiran – pucao u krivoga. Pitanje je koliko je uopće opravdana investicija uložene energije odgovarati na Jelićeve rafale, no… Idemo.

Nisam nešto posebno izučavao kako je to bilo prije ’45. po pitanju medijskih sloboda, ali po pričama, pa i djelomičnom sjećanju, znam kako je bilo nakon te ’45. Bio je medijski mrak. Potom nam je stigla demokracija, s njom i medijski pluralizam u kojem su se Vinkovčanke i Vinkovčani osjećali kao da žive u – Stockholmu! Barem u onim trenucima kada su informacije upijali putem lokalnih medijskih izvora. Na kojima je monopol držala vladajuća opcija. I to ne samo HDZ, da ne ispadnem isključiv. Ne treba zaboraviti kako je u županiji od 2001. do 2005. na vlasti bila koalicija koju su predvodili SDP i HSS, a njihov tadašnjim upliv u lokalne medije bio je istovjetan.

I onda, onda se u kasnu jesen 2020. pojavi Vinkulja. Vinkulja iza koje stoji deset prstiju i 15-ak tisuća udaraca po tipkovnici. Dnevno. I sruši koncept koji je vladao 70 godina. Pretenciozno? Možda. Dopustit ćete mi ipak malo prepotencije nakon gotovo tri desetljeća u branši… Legitimno? Apsolutno! Ne znam jeste li primijetili, ali prošlog proljeća i ljeta na zgradi Plusa okačen je plakat Vinkulje. „Prilika svakome, popust nikome!”. I toga se držimo. Svakodnevno na našem portalu imate priliku pratiti što radi gradonačelnik, župan, pročelnik ovaj, pročelnik onaj. Ali i što radi oporba. Odnosno, što oporba misli o njihovom radu. „Prilika svakome…”

Nerijetko su nezadovoljni i jedni, i drugi. Pogotovo kada nastoje popraviti štetu, a nakon toga se otvori Marijanska brazda usred presušenog Panonskog mora. Upravo takav slučaj događa se s – po meni apsolutno nezanimljivom – temom izbora novog vatrogasnog zapovjednika u Vinkovcima. Ali, upravo ta nezanimljiva tema postaje top temom. I to ne zbog onog koji ju je otvorio (Goran Kajkić), već zbog onih koji je svim silama nastoje zatvoriti! Ukratko, notirao sam da je objavljen natječaj. Pa poništen. Pa opet objavljen. I na kraju, uspješno proveden. Komentirali su isti i gradonačelnik, „i svi njegovi ljudi”, i bivši zapovjednik, ali i prvi oporbenjak u gradu.

Epilog svega? Kriv je Begović, jer piše. Tako sam po novoizabranom zapovjedniku Krešimiru Jeliću, sinu prethodnog zapovjednika Antuna, kriv jer njega nisam – kontaktirao. Nisam ni Kajkića, on je sam osjetio potrebu posumnjati u legalnost izbora. Potom sam kontaktirao (prozvanog) gradonačelnika čija uprava stoji iza provedbe natječaja. Na kraju, zvao sam i Antuna Jelića koji je izjavio:

– Natječaj je proveden u skladu sa zakonom. To je sve što imam reći na tu temu.

I za mene je to bila zaključena tema sve do danas dok ju Krešimir ponovno nije otvorio učeći me profesionalnom novinarstvu. Nikada mi ne bi padalo na pamet docirati vatrogascu o taktičkim zadacima pri gašenju požara u zatvorenim prostorima. Međutim, eto, vatrogasni zapovjednik, kojem ovom prigodom čestitam na izboru, zna kako svoj posao treba obavljati profesionalni novinar. S 27-godišnjom nezaprljanom karijerom građenom korak po korak. Kojemu prvi posao, nota bene, nije bio – zamjenik urednika.

Jedino što mu mogu prenijeti jest:

– Tekstovi su pisani u skladu s pravilima struke. To je sve što imam reći na tu temu.