Održana ROSEWOOD4.0 prva radionica za razvoj poslovnih ideja Centra za jugoistočnu Europu

Danas je u Šumarskom muzeju u Bošnjacima, ali i online (putem Zoom aplikacije), održana ROSEWOOD4.0 prva radionica za razvoj poslovnih ideja Centra za jugoistočnu Europu. Radionica je organizirana simbolično u Šumarskom muzeju pošto je fokus projekta ROSEWOOD4.0 na digitalizaciji prijenosa znanja i primjera dobrih praksi u održivom korištenju šumske sirovine.

Centar kompetencija d.o.o. kao voditelj Centra za jugoistočnu Europu organizirao je radionicu u suradnji s projektnim partnerima Klasterom bioenergije i okoliša Zapadne Makedonije iz Grčke i Slovenskim šumarskim institutom.

Radionici su nazočili, uživo i na daljinu, stručnjaci i predstavnici iz Norveške, Finske, Austrije, Njemačke, Grčke, Slovenije i Hrvatske kojima su predstavljene slabosti jugoistočne Europe te primjeri dobrih praksi iz drugih regija čijom bi se provedbom na području Hrvatske, Grčke i Slovenije pozitivno utjecalo na smanjenje slabosti.

Uz predstavljanje najboljih praksi drugih centara, na radionici je predstavljena i jedna hrvatska ideja odabrana u okviru ROSEWOOD4.0 poziva na dostavu novih ideja i inovacija koja može konkurirati za akceleracijsku potporu projekta ROSEWOOD4.0.

Također, inicirano je formiranje regionalnih provedbenih timova, te je najavljena sljedeća radionica koja je planirana za sredinu lipnja 2021. godine.

Projekt ROSEWOOD4.0 Europska mreža regija za održivo korištenje šumske sirovine spremna za digitalizaciju, financiran je 100% sredstvima Obzora 2020., Programa Europske unije za istraživanje i inovacije u iznosu od 2.047.901,00 EUR. Projekt ROSEWOOD4.0 okuplja 21 projektnog partnera iz 18 zemalja u pet regionalnih centara za održivo korištenje šumske sirovine.

Projekt ima za cilj učinkovito prenijeti znanje unutar i između regija pomoću modernih alata kao što su digitalne platforme, alati za digitalne treninge i sl. Naglasak projekta je na digitalizaciji šumarstva i drvne industrije te digitalnim alatima (društveni mediji, platforme, e-učenje) za osposobljavanje i obuku pomoću kojih će praktičari dijeliti znanja s mnogo značajnijim učinkom.