OGROMNE KAZNE Želite ubrati 6-7 stručaka visibabe? Bolje nemojte…

Visibaba, šafran, ljubičica, jaglac, jetrenka, plućnjak, šumarica, kukurijek, pasji zub, mišje uho, drijemovac, višecvjetni sunovrat, dvolisni procijepak, kockavica i druge, najučestalije su proljetnice u Hrvatskoj.

Riječ je o zajedničkom nazivu za sve biljke koje cvjetaju početkom vegetacijske sezone, a već su se ukazale i u našem kraju. Nažalost, neke od njih su ugrožene, pa čak i strogo zaštićene. Pretjerano branje, širenje građevinskog područja, pretvaranje livada i pašnjaka u obradive površine te krčenje šuma neki su od glavnih razloga kojima čovjek izravno utječe ne smanjenje brojnosti ovih vrsta.

Upravo kako bi se očuvale takve vrste, zabranjeno je branje i prerada u komercijalne svrhe te kazne za branje zaštićenih proljetnica poput visibaba ili šafrana, a koji se beru za prodaju ili preradu iznose od 929 do 3981 euro za fizičke osobe, dok će tvrtke takvu avanturu platiti od 3000 do čak 26.545 eura.

Ipak, treba i naglasiti kako prodaja i prerađivanje nisu zabranjeni za one koji posjeduju posebnu dozvolu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta za osobne potrebe nije potrebno ishoditi dopuštenje Ministarstva, pri čemu se sakupljanjem biljaka za osobne potrebe smatra sakupljanje do ukupno pet pojedinačnih komada podzemnih dijelova (lukovica, gomolja, korijena ili rizoma), 2 kg stabljika s listovima i cvjetovima, pet stručaka (obuhvat palca i kažiprsta) stabljika s listovima i/ili cvjetovima, 1 kg listova, 1 kg cvjetova, 0,5 kg sjemena, 10 kg plodova, 0,5 kg pupova i jedan busen mahovine dnevno.