OHRABRUJUĆI BROJEVI Raste broj djece u vukovarskim vrtićima

U Vukovaru posljednjih godina gradski dječji vrtići bilježe stalni i kontinuirani porast upisane djece, a trend se nastavlja i u (n)ovoj pedagoškoj godini 2022./2023. u kojoj je u Dječji vrtić Vukovar I i II upisano je ukupno 217 djece (160 upisane djece u DV Vukovar I i 57 u DV Vukovar II), što je u usporedbi s prethodnom pedagoškom godinom 35 djece više. Dječji vrtić Vukovar I i II ukupno pohađa 842 djeteta, a u usporedbi s prošlom godinom to je 39 djeteta više. Dječji vrtić Vukovar I broji 30 odgojnih skupina te 638 djece, a Dječji vrtić Vukovar II 10 odgojnih skupina i 204 djece.

Povodom nove pedagoške godine vukovarske vrtićarce Dječjeg vrtića Vukovar I posjetio je gradonačelnik Ivan Penava zaželjevši njima, ali i svim djelatnicima vrtića uspješnu pedagošku godinu.

– Već nekoliko godina zadovoljni smo jer iz naših vrtića donosimo izvrsne vijesti, a to je povećanje broja upisane djece, što u konačnici rezultira i porastom odgojnih skupina. U objektu smo u kojemu je upravo završena energetska obnova, što je samo još jedan od projekata usmjeren na poboljšanje kvalitete života naših najmlađih. Činjenice su to koje opravdavaju rezultate istraživanja da je Grad Vukovar treći u Hrvatskoj po izdvajanjima za djecu i mlade – rekao je ovom zgodom Penava.

Ovom prilikom pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić naglasio je kako Grad Vukovar na godišnjoj razini za sufinanciranje rada dječjih vrtića na području Vukovara izdvaja preko 12 milijuna kuna. Za istaknuti je i kako je na centralnom objektu Dječjeg vrtića Vukovar I završena energetska obnova na način da je vanjska drvena stolarija zamijenjena novom PVC/aluminijskom stolarijom. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 621.559,12 kuna, a projekt je sufinanciran u iznosu od 300.000 kuna uspješnom prijavom na Program održivog razvoja lokalne zajednice kojeg provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Također, projekt je sufinanciran u iznosu od 225.000 kuna uspješnom prijavom na Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2021. godini kojeg provodi Središnji državni ured za demografiju i mlade. Provedbom navedenog projekta u značajnoj mjeri poboljšani su uvjeti boravka korisnika vrtića te se smanjila potrošnja toplinske energije.

Umjesto zaključka podsjetnik i na to da je Grad Vukovar po visini izdvajanja sredstava za obitelj i djecu svrstan među deset hrvatskih gradova i to na visoko treće mjesto. Mjere koje Grad Vukovar kontinuirano provodi, a koje su usmjerene na demografiju, socijalne komponente, obitelj i mlade, očigledno daju rezultate, a očituju se u ranije navedenim brojkama.