Olimpijac Damir Martin (od)veslao od Vukovara do Iloka u čast vukovarskih branitelja

U predvečerje jubilarnog 20. izdanja Vukovarskog veslačkog maratona, koji će biti održan 30. rujna 2023. godine u znak sjećanja na dan osnivanja legendarne 204. vukovarske brigade, u prostluorijama Hrvatskog veslačkog kluba “Vukovar” upriličena je tematska medijska konferencija na kojoj su pred novinarski ešalon stali, tj. sjeli, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik HVK “Vukovar” Luka Kolar te hrvatski olimpijac i veslački reprezentativac Damir Martin.

“Play of the day” potpisao je upravo Martin, inače Vukovarac, koji je u čast svim vukovarskim braniteljima te poginulim članovima HVK “Vukovar” u samcu odveslao punu dionicu maratona dugu 34 kilometra, odnosno od Vukovara do Iloka.

– Ovaj moj čin ujedno je i zahvala svim dosadašnjim veslačicama i veslačima, organizatorima i sponzorima koji su do sada sudjelovali u ovoj manifestaciji te podrška svim budućim natjecateljima i prijateljima Vukovarskog veslačkog maratona – naglasio je Martin na konferenciji za medije.

Ova tradicionalna manifestacija iz godine u godinu raste i privlači sve veći broj veslač(ic)a i veslača iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

– Prije 19 godina pokrenuta je ova jedinstvena manifestacija s ciljem promoviranja veslanja te odavanja počasti 204. vukovarskoj brigadi te 32 poginula i nestala člana HVK “Vukovar” kao i svim vukovarskim braniteljima. U do sada održanim maratonima nastupilo je preko 1000 veslačica i veslača, preko 300 posada iz 42 kluba i devet zemalja. Podaci govore u prilog veličini i međunarodnom karakteru događaja. Osim sporta, ovaj događaj spaja ljude na brojne načine. Osim memorijalnog, maraton ima i natjecateljski karakter te promovira zdrav način života i veslanje – rekao je Kolar, uz zahvalu Gradu Vukovaru te svima onima koji godinama podupiru Vukovarski veslački maraton.

Ivan Penava, Luka Kolar i Damir Martin

Na ovogodišnjem maratonu nastupit će 22 posade u osmercima, a ovogodišnji novitet je i utrka “32 hrabra”, kao počast 32-ojici poginulih i nestalih članova HVK “Vukovar” u Domovinskom ratu. 

– Hrvatski veslački klub “Vukovar” najstariji je sportski kolektiv u gradu, iza njega je 111 godina djelovanja. Generacije u ovom klubu se izmjenjuju, no klub preko jednog stoljeća živi s gradom. Na djelovanje ovog kluba koji promovira zdrav način života i veslanje kao takvo, ali istovremeno priča lijepu priču o očuvanju naših vrijednosti, smo izuzetno ponosni – naglasio je Penava.

Ovakva veslačka manifestacija je jedinstvena u Hrvatskoj. Osnovni cilj je organizacijski ju podignuti na što veću razinu kako bi se na ovaj način promoviralo veslanje kao sport, ali i odala počast svima onima koji su utkali svoje živote na oltar domovine.