Olimpijska bronca u Palači Srijem; župan Damir Dekanić primio imenjaka Martina

Olimpijska bronca u Palači Srijem! Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić upriličio je prijam za hrvatskog olimpijca Damira Martina, rođenog Vukovarca i osvajača brončanog odličja u veslanju na nedavnim Olimpijskim igrama u Tokiju, kojemu je u pratnji ovom zgodom bila i supruga Ivana.

– Dojmovi se polako sliježu, ali topli i srdačni dočeci poput ovoga vraćaju emociju i sjećanje na ono što se dogodilo u Tokiju – rekao je hrvatski olimpijac kojemu nedavna bronca nije prvo olimpijsko odličje; piše se i pamti i srebro iz Rija 2016. godine, također u samcu, kao i srebro iz Londona 2012. godine kada je bio dio hrvatskog četverca, s braćom Sinković i Davidom Šainom.

Inače, iza Martina je burno razdoblje u karijeri nad koju je prošlogodišnja operacija kuka nadvila brojne upitnike koje je ovaj rođeni Vukovarac – koji je kao trogodišnji prognanik 1991. godine postao stanovnik Zagreba – otpuhnuo tokijskom broncom nakon kojega su ga shrvale emocije.

– Emocije su te koje, rekao bih, stvaraju šampione, jer uvijek izvuku ono nešto posebno iz čovjeka – dodao je Damir Martin, inače član poznate vukovarske veslačke dinastije.

Djed Stanislav, dapače, bio je i jedan od osnivača VK Vukovar, čiji su članovi bili i otac Boris (juniorski reprezentativac bivše države), majka Dubravka te stariji brat Stanislav, koji je ime, podrazumijeva se, dobio po djedu.

– Majka i otac su se i upoznali u klubu, a oboje su bili prvaci Jugoslavije – prisnažio je Damir koji je osobito ponosan činjenicom što je rođen u gradu pokraj Dunava, „malom gradu velikih ljudi”, kako je rekao.

Nakon olimpijskog pothvata pred Damirom je razdoblje lagane relaksacije. Nadolazeća godina za njega će biti nešto manje turbulentna, no potom…

– U 2023. se hvata norma za Olimpijske igre u Parizu, bit će pakleno – dodao je Martin kojemu za kompletiranje kolekcije olimpijskih odličja nedostaje još zlato; Pariz će mu vjerojatno biti posljednja olimpijska prilika za zlato na OI, bila bi to ujedno i kruna jedne briljantne karijere izgrađene prije svega na temeljima entuzijazma i mukotrpnog rada uskog kruga ljudi, a ne zahvaljujući sustavu državnog aparata koji bi mogao kudikamo bolje skrbiti o pojedincima iz, uvjetno rečeno, malih sportova koji su naciju učinili ponosnom…

– Dovoljno je samo vidjeti uvjete u kojima su napravljene naše olimpijske medalje iz tih, kako ih se voli nazivati, malih sportova. Posvećenost nas pojedinaca je mnogo izraženija u toj priči. Da je sustav kvalitetnije iza nas bilo bi sigurno više Srbića, više Sinkovića, Martina… – zaključio je Damir Martin.

Župan Dekanić, koji je našega olimpijca i njegovu suprugu prigodno i darivao, na ovu temu je imao potrebu dodati:

– Točno, Damirove olimpijske medalje plod su osobnog zalaganja, inata i svojevrsne ludosti i to je ono što želim mijenjati. Mali ljudi i mali sportovi koji postižu vrhunske rezultate zaslužuju više prostora i više naše pažnje i obećavam da ću sa svoje strane, sa strane Vukovarsko-srijemske županije, maksimalno se potruditi da Damiru u nadolazećem vremenu omogućimo bolju financijsku i logističku podršku.