OMILJENI BAZEN Prodaje se (opet) Barutana; početna cijena – brutalna!

IZVOR: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnici su donijeli Odluku o prodaji katastarske čestice 1449/2. Riječ je o nekadašnjem otvorenom bazenu Barutana koji se prostire na 11.846 četvornih metara. Cijeli kompleks sastoji se od poslovne zgrade, nadstrešnice te gospodarske i pomoćne zgrade.

Prema GUP-u, ova nekretnina dijelom ima pretežito poslovnu namjenu, no značajan dio sastoji se i od javne zelene površine. Prema procjeni gradske uprave, s obzirom na starost i zapuštenost bazena, obnova se čini neisplativom s obzirom na visoke investicijske troškove. Buduću bazensku svrhu ispunjavat će izgradnja novog otvorenog bazena pored sadašnjeg bazena Lenije.

Prema procijenjenoj vrijednosti iz 2021. godine, početna cijena prodaje bazena Barutana iznosila je 3,8 milijuna kuna (504 tisuće eura), dok je nova početna cijena 1,28 milijuna eura!

Izgradnja omiljenog vinkovačkog kupališta započela je 1922., a završena je već godinu kasnije. Bazen je tih prvih godina imao zemljano tlo, dok je voda izravno dolazila iz potoka Ervenica. Prva modernizacija bazena uslijedila je desetak godina kasnije kada su izgrađene svlačionice te je uređen okoliš, dok je tek 1947. godine uređeno dno bazena i to – opekom.