OMILJENI BISKUP Franjo Komarica umirovljen, novi banjalučki biskup od danas Željko Majić

Posljednje Euharistijsko slavlje mons. Franje Komarice kao biskupa banjalučkog, IZVOR: Banjalučka biskupija

Omiljeni biskup, koji je sa svojim vjernicima Banjalučke biskupije stoički podnio najgore ratne strahote i torture, Franjo Komarica sinoć je u katedrali sv. Bonaventure posljednji put predvodio Euharistijsko slavlje kao biskup banjolučki i apostolski upravitelj mons.

Svetu misu slavio je u zajedništvu s apostolskim nuncijem nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom, subotičkim biskupom mons. Ferencom Fazekasem, imenovanim biskupom banjolučkim mons. Željkom Majićem i biskupom norveške biskupije Tromsø u miru mons. Berislavom Grgićem, domaćim sinom. Koncelebriralo je desetak svećenika i asistirala dvojice đakona. Na misnom slavlju sudjelovale su i sestre redovnice među kojima i regionalna poglavarica sestara Klanjateljice Krvi Kristove s. Zdravka Leutar i provincijalna poglavarica Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga Provincije Majke Divne s. Vinka Bilješko te vjernici iz Banjolučke ali i drugih biskupija te iz Hrvatske i inozemstva, javljaju iz Banjalučke biskupije.

– Draga braćo i sestre u Kristu Spasitelju! Zahvaljujem dobrom Bogu što mi je omogućio doživjeti ovaj i ovakav trenutak u mome životu, posebno u mome biskupskom služenju u proteklih 38 godina u ovoj mojoj biskupiji. Slavljenjem ove Svete mise zahvalnice želim Bogu još jednom zavaliti Bogu za nebrojena dobročinstva koja mi je udijelio, za svu pomoć, utjehu i obranu koju mi je pružao u brojnim tjeskobnim a i dramatičnim situacijama. Želim mu zahvaliti za svoje brojne dragocjene suradnike i suradnice, pomoćnike, dobročinitelje i prijatelje koje mi je slao tijekom moga životnog hodočašća sve do današnjeg dana. Također mu želim zahvaliti za sve njegove darove koje je udijelio desetinama tisuća Kristovih vjernika, onima koji su bili do nesretnog rata ili su pak još uvijek članovi naše biskupijske zajednice. Od srca zahvaljujem svakome od vas ovdje nazočnih što ste, neki od vas uz veliki trud – došli na ovo zahvalno Misno slavlje, koje – kao vaš dugogodišnji biskup odnosno vaš brat u vjeri i prijatelj – večeras slavim zadnji put u ovoj mojoj dosadašnjoj katedrali. Želim ujedno Božjoj providnosti večeras preporučiti sve vas nazočne kao i sve one daleko brojnije nenazočne Kristove vjernike iz naše biskupije iz drugih biskupija i naroda, a koji su s nama u ovoj biskupiji povezani konkretnim i djelotvornim izrazima svoje ljubavi i dobrote. Neki od njihovih predstavnika su večeras ovdje s nama a koji su prispjeli iz više država i naroda, rekao je biskup Franjo uvodeći u Misno slavlje.

Već danas, za novog banjalučkog biskupa zaređen je mons. Željko Majić tijekom Euharistijskog slavlja.