Onkološki kirurg dr. Mario Begović: Trećina najčešćih tumora može se spriječiti, svatko od nas mora biti rakoborac!

FOTO: db

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti i bolesti, odgovoran je za 18 milijuna novih slučajeva oboljelih u svijetu i gotovo deset milijuna smrtnih slučajeva godišnje. Jedna od šest osoba umire od posljedica raka, pri čemu se oko 70 posto smrtnih slučajeva javlja u zemljama s niskim stopama dohotka u kojima pristup ustanova za liječenje od raka nije dostupan. To kažu suhoparni brojevi, a što na to ima za dodati struka?

Trećina najčešćih tumora može se spriječiti! Rak ima znakove upozorenja, stoga su prednosti ranog otkrivanja neosporne. Važno je također i progovarati o raku, jer tako možemo pomoći i svima koji se već liječe – kaže dr. med. Mario Begović, specijalist opće kirurgije, uži specijalist kirurške onkologije i uži specijalist abdominalne kirurgije iz Vinkovaca, ujedno i predsjednik Lige protiv raka Vukovar.

Danas je Međunarodni dan borbe protiv raka. Ustanovio ga je 10. članak Pariškog sporazuma protiv raka potpisanog 2000. godine.

Evo, već dva desetljeća svake godine na današnji datum obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv raka, a sve kako bismo podignuli svijest o ovoj bolesti, pružili podršku oboljelima, kako bismo progovorili o prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju te potaknuli sve u društvu na poduzimanje određenih aktivnosti u svrhu rane dijagnostike, prevencije, smanjenja smrtnosti i pojavnosti od raka – dodaje dr. Begović.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka je I am and I will (Jesam i hoću), s naglaskom na ”Ja hoću”. Odnosno, što konkretno pojedinac može učiniti s izazovima koji se javljaju kod maligne bolesti, bilo njene prevencije, rane detekcije ili liječenja.

Temeljna poruka jest da svatko od nas osobno može utjecati na mnogo komponenti kojima se smanjuje broj malignih bolesti. Ove godine cilj akcije je putem edukativnih letaka i javnih istupanja građanima što jasnije i glasnije ukazati na važnosti prevencije maligne bolesti, usvajanje životnih navika i sudjelovanja u nacionalnim programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva, vrata maternice i pluća. Točno, naglasak ovogodišnje teme je ”Ja hoću”; ja hoću imati fokus na vlastito zdravlje, ja ću dati podršku nekom oboljelom od raka, ja ću govoriti o raku. .. To je neobično važno.

O brojevima u globalnim razmjerima u uvodu smo već nešto napisali. Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Broj oboljelih od raka kod nas je u stalnom porastu. U posljednjih nekoliko godina godišnje se u prosjeku dijagnosticira 11.760 slučajeva invazivnog raka kod muškaraca i oko 10.000 kod žena. Očekuje se, nažalost, da će zbog starenja stanovništva broj oboljelih i dalje rasti. Najčešći oblik kod muškarca je rak pluća, prostate i debelog crijeva, a kod žena rak dojke, pluća i debelog crijeva – dodaje dr. Begović.

Godine 2017. čak 26% svih smrti u Hrvatskoj za uzrok su imale maligno oboljenje. A u čak 50% smrtnosti mlađih od 65 godina uzrok je karcinom od kojeg godišnje kod nas umre oko 14.000 ljudi.

U Hrvatskoj se u zadnje vrijeme vidi blagi porast u stopama preživljenja, no moramo i to reći da stope preživljenja od raka u drugim zemljama rastu brže nego kod nas. Među zemljama Europske unije Hrvatska se nalazi među onih pet s najlošijim preživljenjem za rak pluća, prostate, želuca, debelog crijeva i mijeloidne leukemije odraslih. Također, na začelju smo i za druga česta sijela raka, npr. za melanom. Najvjerojatniji razlozi takvog nepovoljnog onkološkog ishoda su multifaktorijalni, a uključuju veliku izloženost štetnim utjecajima, poput pušenja i debljine, nedostatka kvalitetnih programa primarne prevencije, slabe zdravstvene prosvjećenosti i nedostatnog programa rane detekcije, odnosno kasnu dijagnozu.

Ipak, suvremena onkologija donosi sve veću uspješnost u liječenju ove bolesti koja pogađa gotovo sve obitelji.

Svi se u nekom trenutku možemo susresti s malignom bolešću, svi snosimo odgovornost za uspješniju provedbu nacionalne strategije borbe protiv raka i svatko od nas može i mora biti rakoborac. Samoosvješćivanjem o malignim bolestima, odnosno prihvaćanjem raka kao dijagnoze, svaki građanin postaje otvoren za učenje o preventivnim mjerama, programima ranog otkrivanja, optimalnim načinima liječenja, općoj onkološkoj skrbi, pružanju podrške oboljelima, njihovim obiteljima i palijativnoj skrbi. Umjesto zaključka, svi bismo se trebali uhvatiti u koštac s izazovom raka. I svi smo mi rakoborci, svatko od nas ima svoj zadatak i svoju ulogu u borbi protiv raka. Upamtite, to nisu samo liječnici i zdravstveni sustav, nego i cjelokupna društvena zajednica, uključujući i medije koji tematiziranjem ove problematike pomažu u prevenciji, učinkovitom liječenju i promicanju zdravlja nacije. Stoga, hvala na prostoru i prilici da progovorim o ovom ne samo javnozdravstvenom, nego i društvenom problemu  – zaključio je dr. Begović.