Opet dopušteni posjeti domovima za starije; baka Marija Kralj proslavila 90. rođendan u društvu kćeri Nevenke

Baka Marija Kralj i njezina kći Nevenka Kralovec, FOTO: db

Najnovijim uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalne usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi koje su donijeli Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ponovno su dopušteni posjeti korisnicima domova za starije osobe.

Uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i mi smo posjetili vinkovački Obiteljski dom za starije i nemoćne Sunce. Stigli smo baš na skromnu rođendansku proslavu Marije Kralj, vitalne 90-godišnjakinje iz Mrzovića, kojoj je u posjet stigla kći Nevenka Kralovec. Sretan rođendan!

Hvala, puno hvala… Sretna sam da mi je moja Nevenka ovdje, dugo se nismo vidjeli. Čuli smo se jedino telefonom. Ha, šta je, tu je… Tako mora biti, čovjek se mora pomiriti sa svojom sudbinom. Ne mogu promijeniti ništa svojom brigom, pa sam se stisnula, šutjela i čekala da prođe ovo zlo. I tako je prolazio dan za danom – rekla nam je baka Marija koja puna četiri mjeseca nije vidjela svoje najmilije.

Kći Nevenka najdraži joj je rođendanski dar. Iako, naravno, nije izostala ni rođendanska torta…

Bože, jedva sam dočekala da ju vidim i zagrlim, jako mi je nedostajala. Ovaj susret objema će nam mnogo značiti. Ovdje joj je jako lijepo, zadovoljna je, svaka čast osoblju koje se silno trudi da ugodi koliko god može. Nedostajao je samo taj neposredni kontakt. Nadam se da će se situacija popraviti i da nas epidemiološke mjere više neće fizički udaljiti – čuli smo od Nevenke.

A baki Mariji, koja je u domu za starije smještena već tri i pol godine, zaželjeli smo dobro zdravlje koje ju i dosad dobro služi.

Hvala na dobrim željama. Jesam, zdrava sam, za ove godine sam prilično zdrava – govori nam ova rođena Zagorka iz okolice Varaždina koja je sredinom prošloga stoljeća kao dijete kolonizirana u Slavoniju, u Mrzović.

U Mrzoviću smo dobili kuću od države i zemlju, onda se poslije seljačka radna zadruga otvorila pa smo zemlju dali državi, a mi smo se zaposlili, radili i tako…

I tako, malo po malo do okruglih 90…

Sve sam u životu proživjela, samo još nisam umrla. Ni ne moram još, ne žuri mi se nikud – kroz smijeh je dodala dobro raspoložena baka Marija i mahnula nam na pozdrav.

Obećali smo se prije rastanka i na proslavu njezina 100. rođendana. U međuvremenu, koronavirus ćemo otpremiti u ropotarnicu povijesti. Do tada se valja i dalje odgovorno ponašati u svakodnevici, a osobito tijekom posjeta domovima za starije i nemoćne koji pripadaju najugroženijoj skupini.

Umjesto zaključka još samo apel posjetiteljima korisnika domova za starije osobe koji se odnosi na prethodne konzultacije sa stručnim djelatnicima domova za starije osobe oko dogovora vezanih za termin i načina odvijanja posjeta.