Opet pregaženi usjevi, HSS traži ostavke odgovornih

Županijska organizacija Hrvatske seljačke stranke Vukovarsko-srijemske županije oglasila se priopćenjem, prenosimo ga u cijelosti:

„Odbor Županijske organizacije HSS-a Vukovarsko-srijemske jednoglasnom odlukom osudio je uništavanje usjeva od strane Hrvatskih voda i njihovih izvođača radova i poziva na ostavke te razrješenja odgovornih. Oranice su znatnim dijelom posijane, a Hrvatske vode i njihovi izvođači radova vrše košenje kanala i to u vegetativnoj sezoni.

Riječ je o radovima koji se oduvijek obavljali od jeseni pa do početka proljeća, a nikako od proljeća do jeseni. Bespoštedno uništavanje tuđe imovine velikih razmjera nastavlja se već nekoliko godina zaredom, pri tome izvođači radova košnje kanala ne poštuju svoju zakonsku obvezu da se s vlasnicima zemljišta dogovore o razumnom roku u kojem se radovi trebaju izvesti, a na način da vlasnicima zemljišta nastane što manja šteta.

Košenje kanala u proljeće neodgovorno je i štetno za poljoprivrednike, a takvim postupanjem uništavaju se i gnijezda ptica koje se sada gnijezde te se usmrćuje mladunčad brojne divljači koja je u ovo vrijeme još mlada i nemoćna za bijeg pred kosilicama. Pozivamo institucije nadležne za kazneni progon da poduzmu odgovarajuće izvide zbog očiglednog uništavanja tuđe imovine i Upravno vijeće Hrvatskih voda da razriješi odgovorne, ako ne – pozivamo Vladu Republike Hrvatske da razriješi njih, a ako ne – onda je Vlada zrela za razrješenje.

Ovakvo postupanje, čak i kad ne bi bilo zakonom zabranjeno, za sobom povlači i moralnu političku odgovornost onoga tko je potpisao da se ti radovi sada izvode”, piše u priopćenju koje je potpisao Stjepan Gašparović, koordinator ŽO HSS-a VSŽ.