OPREZ, BICIKLISTI U PROMETU Zakonske obaveze, savjeti, preporuke…

Dolaskom ljepšeg vremena (OK, ovaj vikend je valjda iznimka koja potvrđuje pravilo) možemo zamijetiti kako veći broj biciklista sudjeluje u prometu. Vožnja biciklom poželjan je oblik rekreacije i zdravog načina života, no vozači bicikala često nisu svjesni da su se, kao i ostali sudionici u prometu, dužni pridržavati prometnih pravila, jer, iako je najčešće bez motornog pogona, bicikl je vozilo.

Vozači bicikala su najčešće osobe starije životne dobi ili, pak, mlađe osobe bez položenog vozačkog ispita; dakle, osobe bez nužnog predznanja za odgovorno sudjelovanje u prometu.

Prošloga tjedna u Vukovaru i Vinkovcima zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti. U Vukovaru je osobni automobil, pri uključivanju u promet u Ulici Stjepana Radića, naletio na 20-godišnjeg biciklistu, koji se kretao nogostupom, iako je bio dužan kretati se kolnikom ulice. U Vinkovcima je pak, u Ulici Hansa Dietricha Genschera, 39-godišnji biciklist naletio na pješaka u trenutku kada je pješak s kolnog prilaza objekta zakoračio na nogostup. U prometnim nesrećama lakše je ozlijeđen pješak u Vinkovcima, dok je biciklist u Vukovaru prošao bez ozljeda.

Stoga, iz prometne policije PU vukovarsko-srijemske upozoravaju sudionike u prometu na dužnost poštivanja prometnih pravila i zakonskih odredbi kako bi svi sretno stigli do svoga odredišta!