OŠ BARTOLA KAŠIĆA Učenicima 2.a razreda uskraćeno je temeljno dječje pravo

FOTO: Vinkulja.hr

Učenici 2.a razreda vinkovačke Osnovne škole Bartola Kašića ni danas nisu pohađali nastavu. Već treći dan zaredom. Priča se zakotrljala prošloga četvrtka nakon što je majka jedne učenice spomenutog razrednog odjeljenja u dvorištu dotične škole uputila ozbiljnu prijetnju napadom na školu opasnim sredstvom, tj. bombom.

Nad 37-godišnjom Vinkovčankom provedeno je kriminalističko istraživanje nakon kojega joj je istražni sudac odredio mjeru jednomjesečnog istražnog zatvora. Unatoč tome, roditelji učenika 2.a ni u ponedjeljak, a ni danas nisu pustili mališane u školu, zabrinuti za njihovu sigurnost.

Školska ravnateljica Vlasta Pavlović Elez još u petak je poručila „kako je učenicima omogućeno sve da se u školi osjećaju sigurno te da nema nikakve opasnosti, ali ni zapreke da učenici ne pohađaju nastavu”. Na što ih je i pozvala. No, uzalud…

Inače, vrijedi podsjetiti kako je pravo na obrazovanje osnovno i temeljno dječje pravo. Koje je zajamčeno svima, a ne samo djeci, i to međunarodnim sustavom ljudskih prava koji je proizišao iz Opće deklaracije i ljudskim pravima. Treba imati na umu i to da su osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u Republici Hrvatskoj obvezni i besplatni za svu djecu u dobi od 6. do 15. godine života (a za djecu s većim poteškoćama u razvoju najdulje do 21. godine života). Unatoč tome, učenici 2.a razreda nisu u školskim klupama.

Uzgred, neslužbeno doznajemo i to kako je 37-godišnja Vinkovčanka – koja je svojom prijetnjom izazvala ovu situaciju – u dugogodišnjim postupcima s Centrom za socijalnu skrb Vinkovci. I da je lišena roditeljskog prava u odnosu na troje maloljetne djece koja su posvojena. Njezino četvrto dijete, a riječ je o učenici upravo 2.a razreda, živi s njom. Uz izrečene mjere obiteljsko-pravne zaštite (socijalni radnik prati majčinu interakciju oko djeteta, što je i svrha spomenute mjere).

Iz Centra za socijalnu skrb Vinkovci ljubazno su nam odgovorili kako ne mogu davati nikakve informacije o ovom slučaju.