Osigurana EU sredstva za proširenje vukovarskih vrtića

Grad Vukovar u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovar te Dječjim vrtićem Vukovar I putem EU sredstava osigurao je proširenje vukovarskih vrtića, a za što posljednjih godina u Vukovaru postoji velika potreba.

Riječ je o projektima dogradnje i opremanja centralnog objekta Dječjeg vrtića Vukovar I te područnog objekta Mitnica, kojim će se u objektima osigurati dodatni dnevni boravci. Dogradnja će omogućiti dodatna mjesta za upis vrtićke djece, po 20 u svakom nadograđenom objektu. Osigurana bespovratna sredstva iznose 2.448.000,00 kuna, odnosno 324.905,44 eura, a projekt je financiran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026.

O projektu i odobrenim sredstvima javnost je izvijestio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekavši kako će projekti dodatno doprinijeti poboljšanju uvjeta predškolskog odgoja.

– U Vukovaru bilježimo kontinuirani porast broja upisane djece u vrtiće, a osigurana sredstva će omogućiti da centralni objekt Dječjeg vrtića Vukovar I te područni objekt Mitnica budu prošireni novim dnevnim boravcima što u konačnici daje mogućnost povećanju za 40 mjesta za upis djece u vrtićke skupine – rekao je Penava te podsjetio kako je Vukovar iz aspekta novoupisane djece u 2022. godini zauzeo visoko 2. mjesto s povećanjem od gotovo 20% u odnosu na godinu ranije te da je Grad Vukovar prepoznat kao najbolji grad u Hrvatskoj u kategoriji velikih gradova upravo po pitanju obrazovanja, mlade, demografije i socijalne politike.

Kako ističe pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić Grad Vukovar je u 2022. godine za rad dječjih vrtića uložio je 13,8 milijuna kuna, a 2021. godine taj iznos je bio 12,6 milijuna kuna.

– Kada govorimo o cjelokupnom sustavu obrazovanja Grad Vukovar je 2022. godine izdvojio 29,3 milijuna kuna, što je za 3,6 milijuna kuna više u odnosu na 2021. godinu – pojasnio je pročelnik Dimić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I Mirjana Kulić ističe kako je početkom godine otvorena još jedna odgojna skupina te Dječji vrtić Vukovar I broji 30 odgojnih skupina.

– Svake godine pristiže nam veliki broj zahtjeva za upis u vrtić stoga vjerujemo kako ćemo ovim proširenjem sada moći udovoljiti svim zahtjevima – rekla je ravnateljica Kulić.

Direktor Razvojne agencije Vukovar Darijan Zeko istaknuo je kako je bitno prepoznavati potrebe lokalne zajednice te promptno reagirati, posebice kada je u pitanju povlačenje EU sredstava.

– U suradnji s Gradom Vukovarom i Dječjim vrtićem Vukovar I prepoznali smo potrebu za proširenjem vrtića i povećanjem kapaciteta te smo projekt uspješno prijavili. Veselimo se njegovoj realizaciji – poentirao je Zeko.