OSOBE S INVALIDITETOM Stižu nove iskaznice; evo koja prava imaju u Hrvatskoj i EU!

Ilustracija

Osobama s invaliditetom počele su stizati Europska i Nacionalna iskaznica te Europska parkirališna karta kojima će na jednostavniji i učinkovitiji način moći regulirati prava koja im pripadaju. Za dobivanje ovih isprava, osobe s invaliditetom nisu morali podnositi poseban zahtjev, ali bilo je poželjno da su provjerili svoje podatke u Registru osoba s invaliditetom kako ne bi bilo naknadnih korekcija.

Što se tiče Europske iskaznice, ista vrijedi za cijelo područje EU, a njome se dokazuje status osobe s invaliditetom sukladno pravilima zemalja članica.

Nacionalna iskaznica već nudi konkretna prava, a koja će znakom „X“ biti označeno na svakoj iskaznici pojedinačno. Tu su povlastice u prometu koje uključuje željeznički prijevoz, korištenje autocesta i pomorskog putničkog prijevoza, kao i povlasticu uporabe javnih cesta.

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom je javna isprava kojom se omogućava pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališno mjesto koje je označeno znakom pristupačnosti, a sukladno Zakonu.