OTOK I VRBANJA – Zajedništvo u teškim vremenima, danas suradnja na velikim projektima

IZVOR: HDZ

Izgradnja novog vrtića u Vrbanji i Sustav za navodnjavanje poljoprivrednih površina u Otoku te brojni drugi veliki projekti, odličan su primjer koliko su kvalitetna sinergija općina i gradova, kontinuitet upravljanja i stalna suradnja s Vladom RH važni za razvoj naše županije. Nova ulaganja u poljoprivredu i bolje uvjete življenja mladim obiteljima, dokaz su da smo spremni #ZaSveIzazove – poruka je ovo vukovarsko-srijemskih kandidata Hrvatske demokratske zajednice na listi 5. izborne jedinice koji su danas posjetili Otok i Vrbanju.

IZVOR: HDZ

A upravo je izuzetna suradnja ova dva mjesta rezultirala gradnjom prvog dječjeg vrtića u Vrbanji pa roditelji više neće morati djecu voditi u vrtić u susjednu općinu.

Izuzetno mi je drago što smo započeli gradnju vrtića, zahvaljujući europskim sredstvima dobit ćemo nov i moderan objekt, samoodrživ, koji koristi obnovljive izvore energije i koji će biti novi dom za 72 djece u četiri skupine. Moram naglasiti kako vrtić gradimo u suradnji s Gradom Otokom i gradonačelnikom Josipom Šarićem, naš vrtić bit će područni vrtić postojećeg vrtića u Otoku, kako bi zajednički koristili ljudske kapacitete, ali i smanjili troškove te zajednički sufinancirali plaće. To je dobar model funkcionalnog povezivanja kako bi uštedjeli novac i omogućili normalno funkcioniranje vrtića te kako bi što prije počeo s radom, objašnjava Velimir Redl, načelnik Općine Vrbanja koji je gostima predstavio vrtić i pokazao u kojoj su trenutno fazi sami radovi.

IZVOR: HDZ

Ono što je izuzetno važno, dodao je, kada vrtić krajem godine bude otvoren u njemu će radno mjesto pronaći desetak osoba. Suradnja i prijateljstvo Otoka i Vrbanje nije od jučer, ističe Redl, svi u ovom cvelferskom mjestu dobro pamte brigu i gostoprimstvo Otočana za vrijeme katastrofalne poplave 2014. godine. Vrbanjci su im pak uzvratili ljetos, priskočivši u pomoć svojim susjedima nakon katastrofalnih šteta uslijed olujnog nevremena. Odlična suradnja, nastavljana je i kroz osnivanje Turističke zajednice Spačvanska šuma u koju je uključena i Općina Bošnjaci. A ovdje su benefiti višestruki, naglašavaju Šarić i Redl jer kako kažu, ovim projektom povezuju tri općine, umrežuju OPG-ove i razvijaju smještajne kapacitete te na taj način stvaraju zajedničku turističku ponudu.

Suradnja Vrbanje i Otoka započela je davnih godina izgradnjom Šokačke magistrale, ceste kojom smo spojili Gunju, Drenovce, Vrbanju, Otok, Jankovce i Vukovar. To je bio jedan od mojih najvažnijih projekata. Ova tri velika projekta – naša potpora u izgradnji vrtića, osnivanje zajedničke turističke zajednice i zajednički poslovi u komunalnom poduzeću, govore kako planski radimo za bolje sutra naših sugrađana i mještana. Kao saborski zastupnik tako sam funkcionirao i tako se ponašao, a to ću nastaviti i u sljedećem mandatu. Netko u saboru mora biti predstavnik ovih općina, a s obzirom da sam ja to radio do sada, nastavit ću to raditi i dalje, poručio je Josip Šarić, jedan od dvojice najdugovječnijih načelnika odnosno gradonačelnika u Hrvatskoj.

Kao privremeni dom, u danima kada je bilo najteže, Vrbanju pamti Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik, v.d. predsjednika županijskog HDZ-a i kandidat na HDZ-ovoj listi.

– S obzirom na to da smo prije 33 godine ovdje pronašli utočište kao prognanici, u ovim ulicama sam se igrao kao dječak, a danas vidimo koliko se Vrbanja promijenila, koliko se načelnik i njegovi suradnici trude da ovo mjesto raste i razvija se. Uvijek volim doći u Vrbanju i vidjeti sve ovo, još kada Vrbanjci imaju ovako odličnog načelnika, onda mi je još draže”, poručio je zadovoljno s mjesta koje mu je obilježilo ranu mladost, mjesta gdje je za ratnih stradanja s obitelji pronašao mir, utočište i zaštitu, na čemu je danas još jednom zahvalio domaćim ljudima.

IZVOR: HDZ

Uz obilaske važnih projekata, Ivan Bosančić, Josip Šarić, Petar Šimić i Nikola Mažar danas su se u Otoku i Vrbanji družili s članovima i simpatizerima stranke. Bila je to prigoda da Nikola Mažar podsjeti kako Otok i Vukovar povezuje obrana i stvaranje samostalne i suverene Republike Hrvatske, ali i današnji odnosi odnosno druženja braniteljskih udruga ova dva grada i zajednička briga o braniteljima. Ivan Bosančić istaknuo je pak kako Otok na očigled iz dana u dan poprima obrise grada u onim smjerovima koji su važni za njegove građane, a to su institucije, škole, vrtići, to je izgradnja mjesta po mjeri čovjeka. Ali isto tako, napomenuo je kako mu je drago vidjeti da je Otok zadržao romantiku slavonskog sela i da taj način života i dalje ostaje među ljudima što je iznimno važno za Otočane. Potporu Josipu Šariću iskazao je vinkovački poduzetnik i član Predsjedništva HDZ-a Petar Šimić rekavši kako je naučio da kada upoznaje poslovnog partnera prvo posjeti njegovu tvrtku i vidi kako je posložena, jesu li ljudi koji rade zadovoljni ili nisu.

Svaki put kada sam u Otoku vidim da onaj koji upravlja ovim gradom radi dobar posao. Otok raste, svakim je danom sve ljepši, imam djelatnike iz Otoka i oni mi uvijek potvrđuju kako Josip Šarić radi odličan posao. Poduzetništvo je ista stvar kao i upravljanje gradom ili općinom, moraš uložiti sebe kako bi polučio dobar rezultat, naglasio je Šimić.