Otvorena biračka mjesta za lokalne izbore

U Hrvatskoj su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima oko tri milijuna i 660 tisuća birača odlučuje o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine, a biraju predstavnička tijela svojih jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Od 7 do 19 sati bit će otvorena 6.572 biračka mjesta, a njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pravo glasa na današnjim izborima ima 145.074 birača koji će birati jednog župana, pet gradonačelnika te 26 općinskih načelnika. U Vinkovcima je registrirano 29.197 birača, a glasanje se provodi na 33 biračka mjesta.

Birači trebaju voditi računa i o epidemiološkim mjerama. Maske su obvezne u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra. Dođe li birač na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je dati mu masku. Biračima se preporučuje da ponesu vlastitu kemijsku olovku te da se u zatvorenom zadržavaju čim kraće.