Otvorena izložba Clarity; ili – kako je Nina Ž. jasnoću ogrnula maglenim plaštem…

Nikolina Živković, znana i kao Nina, svestrana je djevojka. K tome i nasmijana, vesela, uživa u vožnji biciklom, šetnji, dobroj glazbi. Zaljubljena je u oblake, prema vlastitom priznanju. Čini se i u maglu, ako je suditi po njezinoj prvoj samostalnoj izložbi fotografija otvorenoj večeras u Galeriji fotografija Meraja.

Zaigrala se Nina s naslovom izložbe fotografija nastalih kroz jedan stari fotoaparat i objektiv. Clarity. Jasnoća koja je u Nininim fotografijama obavijena plaštem magle. Intrigantno. Koliko i kontradiktorno.

– Magla u meni budi određenu mentalnu jasnoću pa je tako i nastao ovaj pomalo kontradiktoran naziv izložbe – ”Clarity” (eng. clarity = jasnoća, op. a.). Magloviti dani mome biću jednostavno pružaju smirenost i čistoću uma koju je zaista teško pronaći u svakodnevnom užurbanom i stresnom životu. U gotovo potpunoj tišini grada u magli toga dana pronašla sam svoje utočište stoga ove fotografije imaju izraziti značaj u mome životu. Mislim kako će gledatelji promatrajući moje fotografije stvarno i ”čuti” tu tišinu koja proizlazi iz njih – pripovijeda Nina koja ovu izložbu doživljava svojevrsnim vremeplovom kroz koji dobivamo uvid u razdoblje tijekom kojeg je autorica osjećala mentalnu i emocionalnu iscrpljenost.

– Ovom izložbom publici sam dopustila da zaviri u samo jedan mali intimni dio života stare mene…

Narančaste ljestve na splavu vinkovačke Banje u njezinim su fotografijama, otkriva autorica, dobile potpuno drugo značenje. One ovdje predstavljaju upravo tu jasnoću njezina uma dok je u pozadini prisutno zamućenje, odnosno vanjski svijet od kojeg je pokušavala pobjeći.

– Također bih se osvrnula na refleksiju u jezeru na koju gledam kao staru sebe i sve mentalne prepreke s kojima sam se tada suočavala dok ljestve koje izlaze iz vode i penju se ka površini doživljavam kao svoj rast. Kako u mentalnom i emocionalnom smislu, tako i u onom kreativnom. Mjesta za rast ima još puno, ali smatram kako sam napokon na pravom putu prema ostvarenju životnih ciljeva koje priželjkujem – dodaje umjesto zaključka Nina Živković, uz nadu da će posjetitelji uživati u izložbi i barem na tren kroz njezine fotografije pobjeći od svakodnevne buke užurbanog svijeta.

Izložba Clarity otvorena je do 2. studenog, a može se pogledati svakog utorka, petka i nedjelje od 18 do 20 sati, ali i u dogovoru s autoricom. Ulaz je za sve posjetitelje besplatan. Ne naplaćuje se ni izlaz.