Otvorena izložba fotografija „Gdje si bio ’91.?” autora Zvonimira Tanockog

„Gdje si bio ’91.?” naziv je izložbe ratnih fotografija čiji je autor vinkovački slobodni umjetni-fotograf Zvonimir Tanocki, a organizator Udruga ratnih veterana 3. A brigade ZNG-a „Kune” Vinkovci. Izložba je postavljena i otvorena danas u Lapidariju Gradskoga muzeja Vinkovci u povodu 30. godišnjice osnutka spomenute postrojbe.

– U samom postavu izložbe pridodan je još i dokumentarni dio o poginulim i nestalim pripadnicima 3. GBR te eksponati iz Domovinskog rata koji još nije gotov s obzirom na to da Hrvatska još uvijek traži veliki broj nestalih i da se posljedice, kako emotivne, tako i materijalne, osjećaju još i danas – rekao je Tanocki čije su fotografije izrazito autorska djela i izbor njegovih ponajboljih radova s bojišnice od Jarmine do Lipovca.

– Prednost sam ipak dao motivima iz Nuštra koji dominiraju ovom izložbom. U Nuštru sam se najčešće susretao s pripadnicima 3. GBR – pojasnio je Tanocki čije su fotografije s temom Domovinskog rata objavljene u 15-ak monografija i postavljene na preko 30 izložbi u Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica, za koje je dobio brojne nagrade.

– Za razliku od prethodnih, kada sam izložbe koncepcijski postavljao s motivima ratnih šteta na javnoj, industrijskoj ili sakralnoj baštini, ova izložba svjedoči o ljudima u ratu. Prvenstveno o braniteljima, ali i stradalim civilima i predstavlja moj intimni dnevnički, odnosno fotografski zapis te ujedno daje i izravan odgovor na pitanje gdje sam ja bio spomenute godine – dodao je Tanocki čija će izložba u Lapidariju Gradskoga muzeja Vinkovci biti postavljena do kraja svibnja.