Otvorena izložba učeničkih radova osnovnoškolaca iz Gunje

U predvorju OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja danas je otvorena izložba učeničkih radova „U svijetu likovnih umjetnika 5“. Posrijedi je međunarodni eTwinning projekt s nacionalnom oznakom kvalitete, a broj 5 označava godinu provedbe projekta. U ovogodišnjem projektu sudjelovale su učiteljice Jelena Cvijović sa svojim 1.a razredom te učiteljica Ružica Taragdžić i njezin 4.c razred.

Učenici spomenutih razrednih odjeljenja imali su priliku upoznati 12 velikih umjetnika. Riječ je o Paulu Kleeiju, Joanu Miróu, Paulu Gauguinu, Jurju Dobroviću, Vincentu van Goghu, Josipu Generaliću, Henriju Matisseu, Mirni Sišul, Vasiliju Kandinskom, Salvadoru Daliju, Borisu Bućanu i Jamesu Rizziju.

Učenici 4.c razreda u listopadu su slikali vrt krizantema po uzoru na poznatu Kleeijev „Vrt ruža“. U studenom su, pak, slikali tonove boja kroz geometrijski lik po želji kroz nijansiranje plave boje po uzoru na pop art djelo „Polja“, tj. polje tonova boja, poznatu Dobrovićevu sliku. U prosincu su slikali Svetu noć po uzoru na poznatu Van Goghovu sliku „Zvjezdana noć“, a siječnju su slikali po svom izboru životinje ili ljude po uzoru na poznatu Miróovu sliku „Osobe i pas pod suncem“. U ožujku su slikali seoske motive iz mašte po uzoru na poznatu Generalićevu sliku „Roda s djetetom“. U svibnju su slikali djecu u igri po uzoru na poznatu Gauguinovu sliku „Ta matete/Tržnica“.

Učenici 1.a razreda u listopadu su dobili zadatak oblikovati jesensko drvo trganjem papira u boji po uzoru na poznatu Matisseovu sliku – Litografija pod naslovom „Prikaz biljaka“. Sljedeći zadatak u studenom bio je izraditi ježa od glinamola po uzoru na skulpturu u bronci Joana Miróa pod nazivom „Mjesečeva ptica“. U prosincu su crtali sretni grad iz mašte kombiniranjem boja i crta po uzoru na američkog pop art umjetnika čije sve slike zrače srećom i veseljem. Kuće imaju oči, usta, brkove, naočale i ukrašene su suncem, zvijezdama i ptičicama. U siječnju su slikali Neobični sat po uzoru na najpoznatiju Dalijevu sliku Postojanost pamćenja“ („Mekani satovi“). U ožujku su slikali proljetnice po uzoru na sliku Mirne Sišul „Jutro mi šapuće“. U travnju su slikali puževe po uzoru na poznatu Vasilijevu sliku „Kvadrati s koncentričnim krugovima“ koristeći tempere i papirnate tanjuriće, i u svibnju su slikali neobičnu pticu po uzoru na Bućanovu „Žar pticu“.

Autori izložbe su, dakle, učenici 1.a i 4.c razreda zajedno sa svojim učiteljicama, svoj obol provedbi projekta dala je i školska knjižničarka Anita Tufekčić. Podrazumijeva se kako je otvorenju izložbe nazočila školska ravnateljica Marijana Lucić zajedno s učiteljicama razredne nastave i njihovim učenicima. Bilo je dojmljivo.