Ovogodišnji Rimski dani (25. i 26. lipnja) rođendanski party u čast cara Valentinijana

„Diem natalem felicem tibi, auguste noster Valentiniane!”, tj. „Sretan rođendan, Valentinijane, care naš!”. To je geslo pod kojim će se 25. i 26. lipnja u Vinkovcima održati ovogodišnji Rimski dani, manifestacija koja je polako već pustila korijenje i dosegnula zapaženu razinu prepoznatljivosti.

– Vrlo sam zadovoljan i sretan što nam relaksacija epodemioloških mjera omoguća da ovogodišnje obilježimo i proslavimo Rimske dane u punom obimu – rekao je na prigodnoj medijskoj konferenciji Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci, pa potom i pojasnio zanimljivosti glede gesla ovogodišnjih Rimskih dana, inače devetih u nizu:

– Da je živ, Valentinijan bi ove godine proslavio 1.700 rođendan. Rodio se, naime, 321. godine upravo ovdje, na prostoru današnjih Vinkovaca. Ne znamo točan datum njegova rođenja, jer taj podatak nije ostao sačuvan, ali znamo da mu ove godine možemo čestitati okrugli rođendan, pa smo sukladno tome pripremili primjerenu rođendansku zabavu.

Carski rođendani uvijek su bili nešto posebno, ekstravagantno i raskošno. Na tom tragu zamišljeni su i ovogodišnji Rimski dani. Priča će biti smještena u Lenijama gdje će posjetitelji biti u prigodi osjetiti rimsku atmosferu kakva je nekoć vladala ovim prostorom.

U okviru ovogodišnjih Rimskih dana bit će – doznali smo i to ovom zgodom – organizirana i bogata nagradna igra, ali i nikad veći sajam!

– Sajam će biti održan u dvadeset rimskih šatora, plus naše kućice i ostali štandovi koje će postaviti sami izlagači. Svake godine, već tradicionalno, imamo najviše sadržaja za djecu, od toga nećemo odstupati ni ove godine. Osim brojnih igara, u pripremi su i zanimljive radionice. Ni odrasli, dakako, neće biti uskraćeni sadržajem. U petak navečer ćemo pripremiti film s rimskom tematikom, u subotu koncert i bogata gozba povodom rođendana našega cara Valentinijana, koju će pripremiti Srednja strukovna škola Vinkovci. Bit će tu još raznih sadržaja, no neka nešto ostane i iznenađenje – podvukao je Marko Jureta, zamjenik ravnateljice Turističke zajednice grada Vinkovaca.

Grad Vinkovci, dakako, svesrdno će podržati ovu manifestaciju koja će oživjeti stari Rim u gradu na Bosutu i ujedno dati priliku Vinkovčanima i njihovim gostima da nauče ponešto o povijesti najstarijeg europskog grada.

– Bit će mnogo zanimljivih sadržaja tijekom ovogodišnjih Rimskih dana, a sve će biti prožeto načinima funkcioniranja života od prije nekih 2.000 godina, uz moderni dio koji smo dodali svemu tome. Hvala svima koji će sudjelovati u zahtjevnoj organizaciji Rimskih dana, od našeg muzeja, Turističke zajednice, ali i svim udrugama koje doprinose tome da Rimski dani prerastaju u ozbiljnu manifestaciju koju se s nestrpljenjem iščekuje i u kojoj se svi nekako pronalaze – rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pozivajući sve Vinkovčanke i Vinkovčane, kao i sve goste našega grada, da uživaju u Rimskim danima, ali i da se pritom pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.