Panenić: Možda i ne bi bila loša određena nestabilnost u Županijskoj skupštini

Tomislav Panenić u prošlom je izbornom ciklusu uveo HDZ-ovog senatora Božu Galića u drugi krug, no sada je u utrci za župana zabilježio bitno slabiji rezultat; s 5.714 glasova, odnosno 7,86%, ostvario je najlošiji rezultat u odnosu na protukandidate.

– To je činjenica, a o činjenicama se ne raspravlja. Očigledno je da o tome što se radi u Županijskoj skupštini nitko ne zna, niti želi znati. Imali smo u proteklom mandatu mnogo konstruktivnih prijedloga i aktivnosti, no to očito nije predmet od velikog interesa. Koliko se prati rad Sabora, toliko se ne prati rad Županijske skupštine. U kojoj se ipak donose važne odluke za svakodnevni život lokalne zajednice – kaže Panenić čija je nezavisna lista ostvarila dva vijećnička mandata u Županijskoj skupštini.

HDZ je ostvario 16 mandata, Domovinski pokret devet, koalicijska lista (Hrvatski suverenisti, Most, HKS, SU, HSP) koju je predvodio Nikola Kajkić pet, SDP tri, a SDSS, kao i Panenićeva lista, dva mandata.

– Bez obzira na galamu koja se digla, HDZ je ostvario dobar rezultat u prvom krugu. Damir Dekanić je dobio sve osim Tompojevaca i Trpinje.

Međutim…

– Ono što je jasno jest da u Županijskoj skupštini nema jasne većine. Koga ću podržati? Tijekom današnjeg dana nitko mi se nije obratio za podršku. Župan i Županijska skupština moraju ići ukorak, to je jamac stabilnosti. Ali, budući da se rad Županijske skupštine prati malo ili nimalo, možda ne bi bilo loše da se dogodi i određena nestabilnost koja bi privukla pažnju.

Pažnju bi u potencijalnoj klackalici mogla privući i dva glasa Panenićeve liste u Županijskoj skupštini; njegov i onaj koji pripada Dariju Novaku.

– Unatoč lošijem rezultatu od očekivanog, ostajem u političkoj areni. Izabrani sam vijećnik, a kod nezavisne liste odgovornost je prilično veća nego kad iza tebe stoji stranka ili nekoliko njih. Biran sam praktički imenom i prezimenom, tako da imam naglašenu obvezu prema onima koji su me birali. Od mene i dalje možete očekivati konstrukciju, drugačije niti želim, niti znam – zaključuje Tomislav Panenić.