Panenić: Sukob bivših i sadašnjih HDZ-ovaca umjetno je stvoren za potrebe izbora!

Unutarstranačkim HDZ-ovim podjelama i raspadom dojučerašnjih vjernih koalicija, nastali su novi suparnici iz prijašnjih političkih drugova. Isti oni koji su do prije par mjeseci „disali kao jedno” – HDZ, Domovinski pokret i Suverenisti – danas se gađaju otrovnim verbalnim strelicama. Tradicionalni HDZ-ov birač doveden je tako u nezgodnu situaciju; glas je samo jedan, a pritisci za odabir pristižu s nekoliko strana…

Nezavisni kandidat Tomislav Panenić za župana vukovarsko-srijemskog ne tako davno izjavio je „da se sa svojom listom zapravo bori protiv dva HDZ-a; jednog koji je pobijedio na unutarstranačkim izborima i onog drugog, poraženog”. Točno tjedan dana uoči lokalnih izbora podsjetili smo ga na navedenu tezu…

Tijek kampanje pokazao je da sam tek djelomično bio u pravu. Suparnici mi još uvijek jesu dvije liste nastale iz HDZ-a, ali sve manje vjerujem u njihov međusobni sukob. Nakon prvotnih žestokih prozivki, svi su sukobi obustavljeni. Ponovno će oni surađivati jer razmišljaju na isti način – smatra Panenić.

Kako se ostale stranke odnose prema vašoj nezavisnoj listi?

– U dosadašnjem dijelu kampanje prema nama nije bilo nikakvih otvorenih napada. Uspoređujući s nekim drugim mjestima u Hrvatskoj čak bih rekao da je kampanja na području naše županije pomalo sterilna i prilično nezanimljiva.

Što biste istaknuli kao najveći problem s kojim ste se susreli u dosadašnjem tijeku predizborne kampanje?

– Na prvom mjestu je strah i nelagoda koju kod naših građana izazivaju različiti pritisci političkih stranaka na vlasti. Pojavile su se brojne žalbe na nezakonito prikupljanje potpisa koje se provodilo kroz državne, županijske i ostale javne institucije i poduzeća. Takva razina naše demokracije je više primjerena Sjevernoj Koreji već jednoj članici EU.

Kako se pozicionirate u odnosu na HDZ, Domovinski pokret i Suvereniste koji su do jučer bili partneri, a sada se međusobno sukobljavaju?

– Moja lista prvenstveno okuplja ljude koji imaju isti cilj; maknuti dugogodišnju vlast HDZ-a i uvesti red u županiju. Pokazali smo u svojem dosadašnjem političkom radu dosljednost i otpornost na političku trgovinu. Naši glasači imaju jasan stav da ne podržavaju politiku kojom su HDZ i njihovi koalicijski partneri upravljali našom županijom. Isto tako, naši glasači neće svoje povjerenje pokloniti dojučerašnjim HDZ-ovcima koji sada pod novim nazivom ne priznaju da su i sami sudjelovali u lošem upravljanju. Za nas je stvar jasna da za nazadovanje Vukovarsko-srijemske županije nije odgovoran samo župan Božo Galić, već i svi oni koji su podržavali takvu politiku.

U redovima HDZ-a izvire samouvjerenost da će ponoviti uspjeh s prošlih lokalnih izbora, no u političkim kuloarima naveliko se šuška kako su im fotelje uzdrmane. Naslućujete li išta s tim u svezi?

– U većinu u Županijskoj skupštini ne vjeruju više niti u HDZ-u. Izvjesno je da nitko neće moći samostalno ostvariti većinu u skupštini pa se vjerojatno već sada traže partneri za koaliciju.

Jeste li i vi već dobi(va)li kakve ponude za neku buduću suradnju?

– Dosad vodimo afirmativnu kampanju, a u tom smjeru ćemo i nastaviti. Dakle, prezentirat ćemo i kroz nadolazeći tjedan naša rješenja za brojne potrebe i probleme s kojima se susrećemo u našoj županiji. Ukoliko je netko pomislio da smo „omekšali“, jasno ću i ovim putem poručiti da nas ne zanimaju pozicije, novac i/ili bilo kakva pogodovanja. Nismo ušli u političku arenu kako bismo imali vlastitu korist, već nas isključivo zanima boljitak naše županije. Pokazali smo da možemo biti stručan i konstruktivan politički čimbenik, ali bez značajne promjene u modelu upravljanja županijom nismo spremni biti dio vladajuće većine.