Panenić: U plinskoj aferi najveći gubitnik su PIS i VSŽ, ostali smo bez najmanje 200 milijuna kuna!

Nekoć ministar gospodarstva u Vladi Tihomira Oreškovića, a danas nezavisni vijećnik u Županijskoj skupštini VSŽ Tomislav Panenić uzeo je kalkulator i grubom računicom došao do frapantne spoznaje o tome kako je u aktualnoj plinskoj aferi koja potresa Hrvatsku najlošije zapravo prošla Plinara istočne Slavonije! Tj. Vukovarsko-srijemska županija koja je spomenutoj tvrtki većinski vlasnik (60%).

– Zanemarimo nacionalni, pa i regionalni kontekst priče, u fokusu nam mora biti ovaj naš lokalni, tj. županijski. Ova afera najveća je otkako je hrvatske neovisnosti i iskreno sam u čudu zbog mlake reakcije javnosti koja očito ne razumije što nam je pobjeglo iz ruku.

Sugovornik obrazlaže:

– PIS je u 2021. godini samo trgovanjem ostvario prihod od 58 milijuna kuna. I to zato što je direktorica Marija Ratkić prodala plin zarađujući, citirat ću ono što je izjavila, „pola eura po megavatsatu više od nabavne cijene”. A da je prodavala po tržišno realnim cijenama onda bi taj iznos bio 200 milijuna kuna viši.

Kako smo došli do tog vrtoglavog iznosa?

– Jednostavnom matematikom. Prema podacima u godišnjim izvještajima PIS-a. Ondje sve piše.

Dakle, VSŽ je zbog nesavjesnog poslovanja ostala bez 200 milijuna kuna „žive love”?

– Tako je. S tolikom ostvarenom dobiti Plinara istočne Slavonije bi bila druga najuspješnija tvrtka VSŽ po ostvarenoj dobiti u 2021. godini, odmah iza Prvog plinarskog društva! Ali i pri vrhu hrvatskih tvrtki s najvišom dobiti.

Opet smo ispali naivci, smatra Panenić:

– Da ne upotrijebim kakvu grublju kvalifikaciju. Naime, direktorica Ratkić je svjesno sudjelovala u nečemu za što je znala da je u najmanju ruku sumnjiva rabota i pritom uspjela završiti u zatvoru bez ikakve ostvarene imovinske koristi. Dakle, „držeći ljestve” oštetila je PIS za 200 milijuna kuna, a da pritom baš nitko u našoj županiji neće bolje živjeti.

Panenić primjećuje:

– Po toj cijeni po kojoj je plin prodan, dakle riječ je o oko 20 eura po megavatsatu, svaki naš poduzetnik bi kupio plin, čak bi ga i avansno platio.

Prije zaključka još malo matematike…

– Prihodi PIS-a u 2021. godini skoro su se udvostručili, skočili su s 80 na 150 milijuna kuna. No, dobit je s 3,4 milijuna kuna porasla na 4,8 milijuna kuna. Nešto ne štima. Jer, dobit je prema svim parametrima trebala iznositi još barem 7 milijuna kuna.

Panenić ne propušta naglasiti ni ovo:

– Smatram kako župan Dekanić ne upravlja Vukovarsko-srijemskom županijom u svojoj punoj ovlasti. Jer, da ima stvari pod kontrolom, morao je biti obaviješten o tome što se događa. Članovi Uprave i Nadzornog odbora PIS-a Dekaniću su naprosto morali dati do znanja da se radi o poslu velike vrijednosti i potencijalno velikom riziku u kojem se na kraju ništa nije zaradilo. A sigurno je i to da je Ratkićka trebala izvijestiti Dekanića o tome kako Damir Škugor na nju vrši pritisak da i dalje prodaje plin ispod tržišne cijene.

Panenić u zaključku:

– Nakon Ratkićke momentalno moraju odstupiti svi članovi NO-a s tim da solidarno snose odgovornost za nastalu štetu. Ponavljam, radi se o najmanje 200 milijuna kuna.

Prevedeno, nezamisliva hrpa novaca. S kojom se mogla riješiti trasa Srijemske transverzale Apševci – Lipovac. I izgraditi vinkovačka knjižnica. I nekoliko vrtića. I prebrisati Cibalijin dug. Eto, toliko je novca u pitanju…