Panenić: Većina šteta nastala je zbog loše gradnje! Nadzor izvođenja radova je katastrofa…

Tomislav Panenić, nezavisni vijećnik u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije, imao je zanimljivo izlaganje na temu sanacije šteta od prošlosrpanjskog olujnog nevremena koje je poharalo najistočniju hrvatsku županiju.

– Bilo je određenih propusta i nesnalaženja, što je i razumljivo s obzirom na to da nam se ovakva situacija nikada ranije nije dogodila. A nadam se da više nikad i neće. No, propusti nisu načinjeni nakon nevremena, nego prije njega. Pod te prethodne radnje podrazumijevam izgradnju objekata, pogotovo nadzor izvođenja radova. To je katastrofa. Bio sam dosta na terenu i primijetio sam da je većina šteta nastala zbog loše gradnje. Da se provodila sustavna kontrola, šteta ne bi bila ovolika. 

Panenić je ukazao na još jedan problem:

– A to je nedostatak roba, ne samo što se tiče građevinskog materijala. Iako, na našim stovarištima u dostatnim količinama nismo imali ni najosnovnije proizvode. Jednostavno, slabi smo i neinteresantni kao područje.  

Osvrnuo se potom i na učinak pripadnika Hrvatske vojske:

– Prvo pohvala za sve što su hrvatski vojnici odradili na terenu. No, među ljudima koji su pogođeni nevremenom stalno je titralo pitanje: “Što vojska točno radi?”. Ljudi su stalno očekivali kako će netko doći popraviti neki krov i računali: “Evo vojske, sad će moj problem biti riješen”. Svi ovdje znamo da vojnik nije taj koji će se penjati po krovovima, ali nitko s njima to nije iskomunicirao. To neka nam bude pouka za buduće vrijeme i neke, ne daj Bože, eventualne nove nevolje – poručio je Panenić.