Pater Horvat: Uz Božju pomoć za Cibaliju nema zime… Imam Delić: …računajte i na Allahovu!

Pater Stjepan Horvat i imam Mirza Delić žestoki su navijači Cibalije, FOTO: db/privatna arhiva

Naravno da će ove subote pater Stjepan Ivan Horvat stiskati palčeve i krunicu za Cibalijin uspjeh na riječkoj Kantridi gdje vinkovački nogometaši protiv Opatije otvaraju proljetni dio sezone. Ovaj misionar Krvi Kristove Ultras je u svakom genu, „krvari nebeskoplavo”.

– Čujem da je trener Jozinović značajno pojačao disciplinu i odgovornost, prijelazni rok donio je i neka osvježenja. Po prirodi sam optimist, a kad je Cibalia u pitanju moj optimizam uvijek je na n-toj potenciji – poručuje pater Horvat koji je pod stijegom vinkovačkog kluba prokrstario Hrvatskom.

Pater Ivan Horvat u danima kada je redovito pohodio utakmice Cibalije, FOTO: privatna arhiva

– Prošao sam s Ultrasima sve hrvatske stadione osim upravo riječke Kantride s koje na sutrašnjoj premijeri očekujem sjajne vijesti. Možemo uzet sva tri boda, bio bi to super stimulans za dalje.

Tijekom nadolazećih tjedana i mjeseci Nebeskoplavi će se sudarati s brojnim izazovima…

– Loša je okolnost što proljeće otvaramo s tri gostovanja, ali ništa to ne znači. Svjesni smo da neće biti lako, no iskustvo govori da ujedinjenim snagama i uz Božju pomoć možemo nadići granice realnosti. A Vinkovci i Cibalia to su već mnogo puta pokazali i dokazali.

Pater Horvat vjeruje u to da su Bubnjar, Pušić, Išasegi, Miljanić i ostali – predvođeni kapetanom Oršolićem – sposobni za velika proljetna djela. Štoviše, remek-djela!

– Borba za ostanak ne dolazi u obzir. Neka dečke prati i od svakoga zla štiti Božji blagoslov. U znaku križa je pobjeda i snaga! Sretno, ljudi… – poručio je pater Horvat, 38-godišnjak koji je rođen i odrastao u Vinkovcima, koji voli sve što je vinkovačko!

U svakom slučaju, Nebeskoplavi mogu računati na pomoć s nebesa. Uzgred i u Mirzi Deliću, glavnom imamu vinkovačkom (crkvena dužnost na razini biskupske), imaju velikog i vjernog navijača.

– Svim srcem sam uz Cibaliju, taj klub sastavni je dio mog života – otkriva 35-godišnji Delić, rođeni Vinkovčanin odrastao u Novom Selu, a školovan u Zagrebu i Sarajevu gdje je završio Fakultet islamskih znanosti.

U službi je od 2007. godine, a Cibalijin navijač otkad zna za sebe. Redoviti je posjetitelj utakmica vinkovačkog kluba, napose domaćih.

– Posebno pamtim onu protiv beogradskog Obilića kojeg su razmontirali moji omiljeni igrači Bartolović i Bošnjak. Učinili su mi taj dan jednim od najsretnijih u životu.

Od dragih „likova iz davnina” posebno pamti i štuje svakako i Tomislava Pavličića, susjeda iz Novog Sela. A od protagonista iz aktualne garniture?

– Išasegija, Bubnjara, Mešanovića i golmana Kovačevića. Nadam se da će braniti protiv Opatije, čitam da trener Jozinović ima neke dvojbe. Za mene dvojbi nema, on treba na gol. „Kupio” me onom utakmicom protiv BSK-a u kojoj je radio čuda i čudesa.

Vinkovački imam/hodža/efendija – kako vam drago – namrštio je čelo prisjetivši se Cibalijine ovosezonske gostujuće statistike, ali vjeruje da je niz pehova definitivno prekinut bodom osvojenim na zatvaranju polusezone u Zmijavcima.

– Činjenica je da naši dečki ne igraju sjajno vani, osvojili su samo taj jedan bod na strani. Vjerujem da će na proljeće biti uspješniji. Siguran sam u to.

Od 15 nadolazećih utakmica čak devet će Nebeskoplavi odigrati izvan Vinkovaca…

– Ma, nema zime, vidjet ćete. Sve će na kraju biti dobro, vidim nas među prvih pet, ne ispod toga. Možemo mi puno, Solin sve govori. Sad se naježim kad se sjetim atmosfere i onog preokreta. Čuda su moguća.

Pogotovo uz takve navijače. I potporu s nebesa. Pater Horvat ne sumnja u Božju pomoć…

– …računajte i na Allahovu! – poručuje imam Delić na kraju uz nadu da će se u dogledno vrijeme, a možda i ranije, u Vinkovcima opet igrati prvoligaški nogomet.