Patricia, djevojka iz Jarmine, miss je turizma i predstavljat će Hrvatsku na svjetskome izboru

Razgovarao: Matej Delaš

Odgovara: Patricia Hanžek

Ne znam kako se ispričati zbog vlastitoga propusta koji se ticao posljednjih tjedana dok su kandidatkinje i kandidati snimali fotografije po gradu Zagrebu, a najbolja je kandidatkinja za miss turizma od kuće mi udaljena tek stotinjak metara. Da ne govorim dalje, od glavnoga urednika udaljena je malo više, ‘ajd’, dvjestotinjak koraka. I, eto, nekolicina je portala već prenijela vijest o tome kako su pobjednica i druga pratilja s vinkovačkoga područja, neki je tamo mister valjda iz Slavonskoga Broda, a tko je odgovoran za organizaciju, uljepšavanje i sve druge popratne aktivnosti, danas će samo za portal Vinkulja.hr sve reći sugovornica Patricia Hanžek.

Patricia, dobar ti dan i hvala što si pristala razgovarati s nama. Reci nam za početak osnovno o sebi. Koliko imaš godina, gdje se školuješ, radiš li i kada si se počela baviti modom? Osim toga, čime se voliš baviti osim modom?

– Dobar dan i Vama. Prije svega želim zahvaliti što ste me pozvali. Imam 19 godina, trenutno idem na fakultet i na prvoj sam godini Arheologije na Sveučilištu u Zadru. Modelingom sam se počela baviti 2018. godine kada sam prvi put sudjelovala na manifestaciji ˝Etno frizure svijeta˝ koja se svake godine održava u sklopu Vinkovačkih jeseni. Tada sam neočekivano završila na naslovnici istoimenoga časopisa. U 2019. godini postala sam članica modne agencije ¨Loreena¨ u Vinkovcima i tada sam se počela intenzivnije baviti modelingom, sudjelovala sam na brojnim izborima ljepote i na revijama. Sam početak bio je skroman i nisam očekivala ovako velike stvari. Trenutno se pripremam za svjetski izbor pa nemam vremena uključiti se u još neke aktivnosti.

Neću puno okolišati na ovome pitanju, a ti slobodno okolišaj koliko želiš. Kakav je osjećaj biti pobjednica?

– Osjećaj je predivan, jako sam sretna i zadovoljna jer sam postigla ono što nisam mogla ni sanjati. Sama pomisao na to da ću predstavljati Hrvatsku na svjetskome izboru u početku mi je zvučala nestvarno, ali sada mogu reći da se osjećam spremno na sve izazove na svjetskoj sceni. Pripreme su dugo trajale i iziskivale su puno moga truda, ali na kraju se sve isplatilo i postigla sam odličan rezultat.

Puno je ljudi, o čemu ćemo i kasnije ponešto dodati, koji ne znaju što znači biti miss turizma. Zato nam reci kako se kandidirati, gdje se i kako vrši izbor (pretpostavljam da se radi o glasanju stručnoga povjerenstva) te, uz to, koliko je kandidata i kandidatkinja sudjelovalo u izboru.

– Kandidirati se možete i ako niste član neke modne agencije, ali morate prije toga ispunjavati uvjete koji su navedeni na samoj pozivnici za casting koji se održava prije samoga izbora. Na castingu se odabiru djevojke i mladići koji će na završni izbor gdje se odabire pobjednicu/pobjednika, tj. predstavnicu/predstavnika države za svjetski izbor. Taj ili ta bori se za svjetsku krunu. Da, pobjednici se biraju pomoću stručnog žirija, svaki natjecatelj se posebno predstavi pred stručnim ocjenjivačkim sudom koji odlučuje koju će ocjenu dati na temelju sposobnosti i na temelju izgleda svakog od kandidata. Na izboru za miss i mistera turizma Hrvatske 2020. od ukupno 24 natjecatelja odabrano je 8 natjecatelja za finalni izbor. S obzirom na cijelu situaciju, finalni se izbor održao u Zagrebu u restoranu „Loft” u „West Gateu” uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Pa… sada nas sve zanima. Što znači biti miss turizma? Budući da si pobijedila na ovogodišnjem natjecanju, predstavljat ćeš Hrvatsku na svjetskome. Osim što ćeš sudjelovati na svjetskome izboru, što je još tvoja obveza u sljedećim mjesecima i gdje ćemo te moći vidjeti i čuti?

 – Biti miss turizma znači jako puno odgovornosti. Pripreme još uvijek traju i svaki dan imam neki novi zadatak koji moram obaviti kako najbolje znam. Same pripreme za svjetski izbor zahtijevaju jako puno vremena i truda i to će trajati sve dok se krajem ove godine ne odabere moja nasljednica, tj. miss turizma Hrvatske 2021. godine. Uskoro ću gostovati na Vinkovačkoj televiziji pa možete popratiti prijenos uživo, a za dalje ćete biti obaviješteni na društvenim mrežama jer ni sama ne znam što me sve čeka. 🙂

Što misliš o tome koliko je taj izbor popularan danas? Prati li se u medijima dovoljno te misliš li da je, s obzirom na to da su natjecateljice i natjecatelji iz cijele Hrvatske, ipak ta vijest o izboru u nekome trećem planu?

 – Izbori za Miss oduvijek su bili popularni i zanimljivi brojnim novinarima. No, ipak mislim da bi trebalo davati više na važnosti s obzirom da se iz cijele Hrvatske kandidira svega nekoliko ljudi od kojih jedna osoba predstavlja tu kategoriju na svjetskoj sceni. Puno znači podrška kada idete izboriti mjesto za Hrvatsku pod reflektorima svjetskog izbora.

Pretpostavljam da nije bilo lako doći do pobjedničkoga postolja. Vjerujem da je konkurencija bila velika, a i da si u toj priči stekla puno novih prijatelja i prijateljica. Reci nam više o tome kako su tekle pripreme i što sve kandidatkinja treba proći za vrijeme kandidature i do samoga kraja?

 – Sama organizacija izbora, s obzirom na novonastalu situaciju, bila je ni manje ni više nego odlična. Upoznala sam divne ljude iz različitih dijelova Lijepe Naše i stvorila nova poznanstva. Same pripreme nisu bile toliko teške jer smo, uz međusobno podržavanje, imali podršku vlasnice licence Nikoline Poropat koja nam je puno pomogla savjetima. Sama kandidatkinja treba prije svega biti spremna na izazove i treba voljeti modeling, a poslije toga sve ide lako. Potrebno je biti opušten pred kamerama, bez trunke nesigurnosti pozirati u dugim haljinama, bikiniju, visokim petama i uvijek nositi osmijeh na licu. Ipak mislim da je najbitnije biti svoj i siguran u ono što radiš. Sve to prolazi se na pripremama po nekoliko puta kako bi na konačnom izboru bili opušteni i usklađeni.

Kakvi su tvoji planovi za budućnost? Ne mislim pritom samo na modu, nego i na druge želje u životu. Pokolebaš li se u svojim odlukama s obzirom na to da, naravno, predrasuda uvijek ima?

 – Želim se nastaviti baviti modelingom i, naravno, uz to sve školovati se i završiti željeni fakultet. Što se tiče mojih želja kojih ima puno, mislim da ću zadržati za sebe jer još uvijek vjerujem u ono da se želje ostvaruju u tišini. Predrasuda je uvijek bilo i uvijek će biti, mislim da to  sve kreće od osoba koje su, nažalost, nesigurne u sebe i koje ne trče za svojim snovima. Zato mislim da netko tko je odlučio ići i hvatati prilike kako bi ostvario svoje želje, ne bi trebao čuti takve komentare.

Patricia, hvala ti na ovome razgovoru i želim ti još puno uspjeha, kako na natjecanjima, tako i u svim budućim planovima. Sretno!

 Hvala Vama na ovom ugodnom razgovoru.