Pavliček u Saboru: Država mora kupiti Vupik, PIK Vinkovce i Belje!

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček, IZVOR: screenshot/Sabor TV

Nakon što je jučer ministrica poljoprivrede Marija Vučković ustvrdila kako je Vlada RH nemoćna oko prodaje agro biznisa iz sastava Fortenova grupe, danas se u Hrvatskom saboru oglasio predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček po ovoj temi.

– Bitno je da Vlada ne bude pasivni promatrač potencijalne prodaje poljoprivrednog sektora koju najavljuje Fortenova grupa jer je riječ o PIK-u Belje, Vupiku i PIK-u Vinkovci. Smatram kako se Vlada mora aktivno uključiti u svojstvu kupca tih tvrtki, jasan je u svojim zahtjevima Pavliček.

Prema njegovom mišljenju, ove tvrtke su strateške za cijelu državu, a ne samo za istočnu Hrvatsku jer je riječ o prehrambenom sektoru, ali i o tvrtkama koje broje više od 2.200 zaposlenih s nekoliko stotina kooperanata.

–  Vlada se mora aktivno uključiti kao kupac. Hoće li to učiniti kroz mirovinske fondove, postojeće poljoprivredne tvrtke ili neku novoosnovanu državnu tvrtku manje je bitno! Jedino je bitno da te tri tvrtke ostanu u hrvatskom vlasništvu. Ne možemo si dozvoliti da strani kapital preuzme ovu stratešku granu hrvatskog gospodarstva, bio on iz Mađarske, Srbije ili neke druge države, upozorava Pavliček.