Penava: Danas bi nad Zagrebom trebali letjeti vojni avioni u čast Franji Tuđmanu

Članovi inicijalnog kruga “Tuđman 100” Josip Jurčević, Bosiljko Mišetić, Josip Pečarić te Ivan Penava održali su konferenciju za medije u povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana. Evo najvažnijih poruka koje su ovom prigodom poslane:

Jurčević: Što ga više detuđmaniziraju, Tuđman je sve značajniji

– Moja tema će govoriti o simboličkom značenju Franje Tuđmana i Vukovara 1991. godine koji će ostati trajno zabilježen i kao jedan simbol hrvatskoga zajedništva. Unatoč silnim pokušajima tzv. detuđmanizacije Tuđman je sve značajniji, što ga više detuđmaniziraju, on zadobiva sve veće simboličko značenje.

Mišetić: Tuđman je ostvario povijesni san hrvatskoga naroda

– Okupili smo se ovdje u Vukovaru kao štovatelji Franje Tuđmana nakon što nam je to u Zagrebu gotovo zabranjeno. Sa zahvalnošću se danas prisjećamo čovjeka koji je ostvario devetstoljetni povijesni san hrvatskoga naroda, koji je kroz povijest, u lutanju bespućima hrvatske povijesne zbiljnosti, željan države kao utopljenik zraka, u turbulentnom vremenu, u pravo vrijeme i na pravom mjestu, ostvario ono što zovemo san hrvatskih generacija i naraštaja, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Pečarić: Prešućuje se da je Tuđman bio akademik i znanstvenik

– Kao akademik izabrao sam temu “Tuđman i HAZU”. Jasno je zašto, zato što u Hrvatskoj vole titulirati i uvijek kažu dr. Franjo Tuđman, a oni koji malo znaju o znanosti, znaju da je doktor najmanje što u znanosti imate. Možete imati doktorat, a ne biti znanstvenik, dok je akademik najviše. I to što je Tuđman akademik, to se nekako prešućuje. Sama Akademija se odnosi prema Tuđmanu kako se i ova država odnosi prema hrvatskome predsjedniku.

Penava: Sve ustanove u Hrvatskoj trebale su obilježiti 100. rođendan prvog hrvatskog predsjednika

Danas u Vukovaru obilježavamo obljetnicu 100. rođendana dr. Franje Tuđmana. Ono što smo prvotno zamislili najbolje je objasniti kroz način kako bi to izgledalo da se pita Inicijalni krug ‘Tuđman 100’, dakle najbliže Tuđmanove suradnike, i da se pita Domovinski pokret. A da se nas pitalo, danas bi u svakom selu i gradu u RH imali ovakve proslave, cijeli tjedan koji je prethodio ovoj suboti bi ustanove, dakle vrtići, škole, znanstvene, ali i sve druge ustanove u državi, imale temu 100. rođendana prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja moderne hrvatske države. Naravno, zajedno s hrvatskim narodom, svim hrvatskim građanima koji su htjeli, željeli i sanjali slobodnu hrvatsku državu. Da se pita Domovinski pokret danas bi nad Zagrebom letjeli vojni avioni u čast Franji Tuđmanu, a ne Macronu, kako smo gledali prije nekoliko tjedana. Danas bi na nacionalnim televizijama gledali visokobudžetni film o liku i djelu predsjednika i državnika dr. Franje Tuđmana plaćenog od strane Ministarstva kulture i Vlade RH, tzv. HAVC-a, a ne bi to gledali u vlastitoj režiji gospodina Jakova Sedlara, maltene u ilegali.

Penava: Pozivamo hrvatski narod da stane uz bok onima koji dišu kao što su disali Tuđman i svi hrvatski branitelji

Danas bi na Trgu bana Josipa Jelačića, središnjem gradskom trgu svih Hrvata, u glavnome gradu svih Hrvata, gradu Zagrebu, gledali nisku najboljih hrvatskih izvođača s domoljubnim hrvatskim pjesmama. Bilo bi to pozitivno grotlo emocije i naboja, domovinskog naboja, domovinskog duha. Nažalost, u Zagrebu na vlasti nije Domovinski pokret, ali jest gospodin Tomašević, pa gledamo ono što gledamo. Na vlasti u državi je, naravno, gospodin Andrej Plenković kao predsjednik Vlade, i gospođa Anja Šimpraga kao potpredsjednica te vlade, stoga je poklopljeno sve skupa, a ove naše ideje za sada ostaju jedan lijepi san. San za koji ćemo se znati izboriti, te pozivamo hrvatski narod da prepozna tu situaciju i stane uz bok onima koji dišu ono što je disao i pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman, kao i svi hrvatski branitelji.