Penava nakon prestižne nagrade: Dužnošću smatram Vukovar činiti najboljim!

FOTO: Grad Vukovar

Petu godinu za redom Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr temeljem detaljnih analiza provode izbor najboljih gradova u pet kategorija i uz dvije posebne nagrade Smart city i Eco city. U konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija, a kategoriji obrazovanja, mladih, demografije i socijalne politike Vukovar je proglašen Najboljim gradom u Republici Hrvatskoj!

Dodjeli nagrada u Opatiji nazočio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava:

– Vukovar je, sukladno podacima FINA-e, nadležnih ministarstava i specijaliziranih agencija konstanto dio vrha brojnih ljestvica u Hrvatskoj po raznim parametrima, od ulaganja u obrazovanje, mlade i obitelj, broju upisane djece u vrtiće, do visine ukupnih prihoda poduzetnika u 2021. godini. Dužnošću smatram Vukovar držati u vrhu i činiti ga najboljim, a ova nagrada ostvarena u konkurenciji velikih gradova kruna je višegodišnjeg predanog rada Gradske uprave Grada Vukovara te je potvrda ogromnog napretka Vukovara – riječi su gradonačelnika Ivana Penave povodom osvojene nagrade.

Grad Vukovar zaista se nerijetko svrstava među vrhove hrvatskih gradova kada je riječ o izdvajanjima za obrazovanje, mlade i demografiju. Prema istraživanjima koji su temeljeni na podacima Ministarstva financija RH, podacima FINA-e o izvršenju proračuna u 2021. godini te analizama portala gradonačelnik.hr, Grad Vukovar zauzeo je 5. mjesto u RH prema izdvajanjima za obrazovanje.

Kada govorimo o 2020. godini i izdvajanjima za obitelj i djecu, Grad Vukovar zauzeo je 3. mjesto s izdvojenih 193,75 kuna po glavi stanovnika te 9. mjesto s izdvojenih 2,19% ukupnih rashoda gradskog proračuna.

Podsjetimo kako su naknade Grada Vukovara za novorođenu djecu povećane 2021. godine, kao i da je Grad Vukovar prvi grad u RH koji je uveo jedinstvenu demografsku mjeru sufinanciranja režijskih troškova obiteljima s troje i više djece do 16 godina starosti.

Vukovar se ističe i po gotovo najnižim cijenama vrtića u RH, što je 490 kuna za prvo dijete, 441 kunu za drugo dijete, dok je za treće i svako sljedeće dijete vrtić besplatan, a od ove godine je osigurana i druga smjena u vukovarskim dječjim vrtićima.

U Vukovaru posljednjih godina gradski dječji vrtići bilježe stalni i kontinuirani porast upisane djece, a sukladno neovisnim istraživanjima Vukovar je 2. grad u Hrvatskoj po broju upisane djece u vrtiće!

Grad Vukovar godinama osnovnoškolcima osigurava potreban školski materijal kao i pomoć asistenata u nastavi, a putem EU projekta osigurana je i besplatna prehrana svim učenicima u riziku od siromaštva.

U šest od sedam osnovnih škola uveden je produženi boravak (očekuje se od 2. polugodišta i u posljednjoj obnovljenoj školi Nikole Andrića), za svu dječicu Vukovara neizostavni su božićni paketići, a za najuspješnije osnovnoškolce i besplatna ljetovanja na Jadranu.

Kroz srednjoškolsko obrazovanje Grad Vukovar mlade podupire potpunim financiranjem karte gradskog autobusnog prijevoza te sufinanciranjem karte međugradskog autobusnog prijevoza, ali i stipendiranjem učenika srednjih škola deficitarnih zanimanja u visini od 400 kuna.

Studente s područja grada Vukovara pomaže stipendijama od 500 do 1.000 kuna, sufinancira međugradski prijevoz redovitih studenata na području dvije županije – VSŽ i OBŽ, a one najbolje koji akademsku godinu završe s prosjekom 4.50 do 5.00 Grad Vukovar nagrađuje novčanim iznosom od 1.000 kuna.

Za istaknuti je i kako su završeni radovi na obnovi nove zgrade Veleučilišta Lavoslav Ružička Vukovar, pa će vukovarski studenti uskoro uživati najviše standarde obrazovanja. Projekt je dio Intervencijskog plana Grada Vukovara, a njegova ukupna vrijednost iznosi 66.439.727,54 kuna.

Također, uspješno se provodi i program stambenog zbrinjavanja potrebnih kadrova na području Vukovara, pa je tako u posljednje 3 godine ovim modelom dodijeljeno 59 kadrovskih stanova.

Inače, u ovoj kategoriji natjecali su se još i Bjelovar, Čakovec, Pazin i Velika Gorica, a njima, kao i svim drugim nominiranim gradovima te dobitnicima nagrada iz Grada Vukovara upućuje iskrene čestitke!