Penava: Ovo nije Hrvatska kakvu smo sanjali, u deset godina izgubili smo 400.000 ljudi! Katastrofa…

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava prigodom današnjeg obilježavanja 30. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 24. godišnjice reintegracije hrvatskog Podunavlja bio je vrlo nadahnut pred novinarskim mikrofonima. Za početak…

Želim čestitati svim Hrvaticama i Hrvatima, svim građanima Republike Hrvatske ovaj veliki danu koji su se smjestila dva značajna događaja za sve nas. Žao mi je samo što danas ovdje, na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja, nema više uzvanika s nacionalne razine, premijer Plenković trebao je biti ovdje. Posrijedi je velika, važna i okrugla obljetnica. Vukovar, a osobito Memorijalno groblje, na jedan simboličan način predstavljaju i to priznanje, i tu borbu, jer da nije bilo ovih bijelih križeva oko nas ne bi bilo ni tog međunarodnog priznanja. A pitanje je bismo li uopće imali i hrvatsku državu.

Nakon proteklih trideset godina, nastavlja Penava, dolazimo do pitanja: je li ovo Hrvatska koju smo sanjali?

– Mislim da ćemo se svi složiti da nije. Konstatirat ćemo tužnu činjenicu koju je samo potkrijepio ovaj popis stanovništva koji nije smio nikoga iznenaditi; dakle, ostali smo bez 400.000 ljudi u zadnjih deset godina.

Katastrofa, ponor, kaos, nered… To su riječi koje je Penava danas često rabio.

– Imamo najkorumpiraniju vladu u Europi. To dovoljno govori samo za sebe. Ne vidim perspektivu da će biti bolje. Pa, nismo uspjeli povući iz EU fondova milijarde za obnovu potresom pogođenih područja. A do lipnja nećemo ni uspjeti, jer ne postoji ta operativa u državi koja bi mogla pratiti potrebnu dinamiku. Sve će se to odraziti na i ovako teško uzdrmanu Sisačko-moslavačku županiju.

Slavonske županije nisu pogođene potresom, ali…

– Pogođene su projektom Raseljena Slavonija, Baranja i Srijem. Popis stanovništva sasvim dovoljno govori o tome. A i tu sintagmu već više od pola godine nitko ne koristi, očito je bila riječ o demagogiji. Sada imamo novu demagogiju, zove se Nacionalni plan oporavka. Dakle, i dalje jedno veliko NIŠTA. Očekujem nastavak propadanja, zaostajanja i raseljavanja.

Problem imamo, očigledno. Imamo li rješenje?

U svakom problemu leži i rješenje. Idemo korak po korak. Afera HNB. Premijer Plenković kaže da je problem sofisticiran i da ga je teško razumjeti. Uopće nije tako. Dakle, svi oni koji su trgovali dionicama komercijalnih banaka, a imali su povlaštene informacije, moraju dobiti otkaze. To su djelatnici HNB-a, od spremačice do guvernera. Nedopustivo je trgovati informacijama s trećim osobama, a kamoli kupovati vrijednosne papire banaka za koje ste odgovorni za svoj račun. Znači, tu nema „a” ili „ali”, tu ništa nije sofisticirano, to je vrlo jednostavno. Metla i doviđenja. To se tako radi. I to se tako trebalo raditi i u aferi Softver, i u aferi Đoković kada ga se dodirivalo… Trebale su pljuštati ostavke.

Penava veliki problem vidi i u cijeni energenata, posebno pogonskih goriva:

Da Hrvatska dobije besplatno gorivo, za 0 kuna, i da ga sve benzinske postaje besplatno nude građanima, cijena goriva bila bi 7 kuna, a ne 0 kuna. Jer, gotovo jedan euro država uzima za sebe. Tu priča počinje. Kad seljak u Slavoniji, kad već pričamo o projektu Slavonija, Baranja i Srijem, upali svoj traktor, on je već u startu nekonkurentan. Jer, litra goriva u BiH s punim opterećenjem košta 7 kuna.

A nakon toga, napominje vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta, možemo ući i u priču kriminala, korupcije, podobnih iskaznica…

Ukoliko jedan poduzetnik „promaši” fiskalizaciju, dobit će 10-20-30 tisuća kuna kazne, bez upozorenja, bez žutog kartona. S druge strane, postoje ministri s višemilijunskim aferama koji upropaštavaju firmu za firmom i njima ne bude ništa. Jer, za takve postoji razumijevanje, osmisli se neko povjerenstvo, pa se unedogled ispituje i preispituje… Dakle, kad vide takvu nepravdu, što je ljudima drugo preostalo nego otići daleko odavdjenaglasio je Penava u zaključku.