Penava: Prikrivanje i zapostavljanje Bleiburških žrtava ponovni je pucanj u njih

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kod Središnjeg križa na ušću Vuke u Dunav sa stranačkim je izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeće u spomen svim žrtvama s Bleiburškog polja.

– U povodu 77. obljetnice stradanja pripadnika hrvatskoga naroda na Bleiburškom polju i Križnim putevima, ne samo Hrvatske i Slovenije, nego i svih republika bivše Jugoslavije, u spomen na žrtve bezbrojnih jama, stratišta, Barbarinih rovova, Hudih Jama i tako dalje, danas smo ovdje kao Domovinski pokret položili vijenac i upalili lampion u spomen na sve te žrtve – rekao je Penava.

Poručio je i kako su posljednje riječi koje su pritom on i kolege izgovorili na ovom spomeniku, na ušću Vuke u Dunav, spomeniku Križu u spomen svim žrtvama palima za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, bile:

– Pokoj vječni daruj im, gospodine, i svjetlost vječna svjetlila njima. Počivali u miru Božjem!

Penava smatra kako bleiburške žrtve nisu pronašle svoj mir…

– Mi se, kao moderna hrvatska država, nismo na pravilan i adekvatan način ponijeli prema tim žrtvama, budući da se hrvatska država čak i odrekla prava da sahrani ostatke žrtava iz Hude Jame na svom teritoriju, da nismo istražili te zločine, da im nismo osigurali dostojanstven ukop, nego i dalje leže u nekakvim plastičnim gajbama, gdje smo uopće došli do faze istraživanja, a vrlo često još uvijek u neistraženim grobištima, i to je odnos koji sebi moderna i slobodna hrvatska država ne može dozvoliti – naglasio je Penava napominjući kako su na istom mjestu prije nekoliko tjedana odali i počast žrtvama fašističkog terora.

– Prvo slovo abecede za sve nas u Hrvatskoj mora glasiti; naša sloboda i demokracija počinju s 90-tim godinama, Domovinskim ratom, Franjom Tuđmanom i hrvatskim braniteljima.

Sve druge totalitarne režime, nastavlja Penava, dužni smo osuditi, a prema žrtvama tih režima, i zbog žrtava tih režima, napraviti jedan znanstveni pristup, istražiti što se dogodilo, i svim tim nevinim žrtvama odati pijetet.

– Ono što smo danas na ovoj strani jednako je onome što smo prije koji tjedan učinili na onoj antifašističkoj. Ali, sasvim je jasno da je prikrivanje i zapostavljanje žrtava koje je komunistički totalitarni režim vršio nad Hrvatima i prije 1945. godine, a poglavito nakon 1945. godine, ponovni pucanj u te žrtve. Domovinski pokret, ali ni Hrvatska to ne smiju dopustiti – zaključio je Penava.