Penava: Vukovar je u najmanju ruku zadržao broj stanovnika, zna se da je popis iz 2011. bio netočan!

FOTO: Grad Vukovar

Zanimljiv je bio aktualni sat 5. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara. Vijećnik Domagoj Bilić (DP) u ime kluba vijećnika i svoje osobno postavio je upit vezan za nedavno objavljene rezultate popisa stanovništva koji se odnosi na Grad Vukovar i pad broja stanovništva.

– Proteklih deset godina procjenjivalo se da u Vukovaru živi između 18 i 22 tisuće ljudi, što se temeljilo prema podacima gradskih tvrtki. Stoga sam ugodno iznenađen brojem koji je ovaj popis pokazao (23.915, op. ur.). Jer, zna se da je popis stanovništva iz 2011. godine bio netočan (27.683. op. ur.) i uvećan za najmanje pet-šest tisuća. Jasno je da ovi brojevi pokazuju da je Grad Vukovar odradio odličan posao i da smo, ako ne već narasli u broju stanovnika kada govorimo o realitetima, a ono bar zadržali prijašnju razinu. To govori i da smo puno toga radili pomažući mladim obiteljima kroz razne demografske mjere, ulaganja u gospodarstvo, kadrovskog stambenog zbrinjavanja, inicijativa po pitanju dovođenja gospodarstvenika i velikih tvrtki u Vukovar, ali i Hrvatske vojske, Interventne policije… Sve je to rađeno dugi niz godina kako bi pomaknuli stvari prema naprijed. Katastrofalne brojke po pitanju broja stanovnika i Vukovarsko-srijemske županije rezultat su pogrešnih politika, no možemo reći kako je Vukovar dobro prošao. Ali, ne trebamo se zavaravati jer pitanje je kako ćemo dalje opstajati s obzirom da broj stanovnika u okolnim mjestima opada. U takvim okolnostima teško je pronaći perspektivu za bilo koju jedinicu lokalne samouprave, no ovo je problem koji se rješava na nacionalnoj razini i dok na toj razini ne budu donesene određene mjere, teško je govoriti o napretku ovoga kraja. Gospodarska situacija dovest će do dodatnog iseljavanja i daljnje depresije, no nažalost kvalitetnih odgovora na to nema i dok je tako, Hrvatska će tonuti spiralom iseljavanja i demografske propasti – odgovorio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Vijećnik Radivoje Đurić (DP) upitao je ima li Grad Vukovar u vidu potpore za poduzetnike s obzirom na poskupljenje energenata. Pročelnica UO za gospodarstvo Kristina Bilić:

– Grad Vukovar osigurao je sredstva za potporu poduzetnicima i poljoprivrednicima. Natječaj je planiran za prvi kvartal ove godine, a osim sredstava Grada Vukovara i sredstva Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara će biti usmjerena na poduzetnike.

U svoje osobno ime vijećnik Vedran Vuleta (HS) je upitao zna li se u kojem se postotku očekuje povećanje cijene plina u Vukovaru od strane tvrtke Tehnostan?

– Gradske tvrtke koje se bave distribucijom toplinske energije Vladi su uputile dopis vezan uz korekciju plina. Ta prepiska traje dugo, čeka se da prođe sezona grijanja, a Vlada spušta teret poskupljenja isključivo na lokalne samouprave. Grad Vukovar će iznaći način apsorbirati to poskupljenje. Gradska tvrtka Tehnostan će pretrpjeti velike gubitke, no oni se neće preliti na teret građana. Nažalost, cijene rastu za sve proizvode i usluge, ali mi ćemo sukladno svojim mogućnostima amortizirati taj udar – rekao je Penava.

Po svršetku aktualnog sata uslijedilo je 11 točaka dnevnog reda, a sve su izglasane jednoglasno. Zvučni zapis 5. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje na e-mail adresu odnosi-s-javnoscu@vukovar.hr, a nakon dostave popunjenog Zahtjeva koji je dostupan pod kategorijom „Obrasci“ na službenoj stranici Grada Vukovara.