Penava: Želimo izbjeći zatvaranje bazena, iako su troškovi energenata porasli s 1,5 na 10,4 milijuna kuna!

I 11. sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara započela je aktualnim satom gradonačelnika; pitanja je pritom uputilo sedam gradskih vijećnika, na neka je odgovorio gradonačelnik Ivan Penav, a na neka njegovi suradnici.

Dejan Drakulić (SDSS): Što je s Javnim pozivom koji je raspisan za bespovratne potpore vukovarskim poduzetnicima?

– Pristigao je velik broj zahtjeva te je odlučeno u okviru poziva, umjesto početno planiranih 1.100.000 kuna, plasirati 2.500.000 kuna. Konačna odluka o raspodjeli sredstava biti će donesena tijekom idućeg tjedna – odgovorila je pročelnica UO za gospodarstvo Kristina Bilić.

Zoran Rokvić (SDSS): Na centralnom dječjem igralištu u Borovu naselju nedostaje sanitarni čvor. Može li se što učiniti kako bi se ova ideja realizirala?

– Takav sadržaj ne postoji ni na drugim igralištima u gradu, a ni u drugim mjestima nisam viđao toalete uz dječja igrališta. Ideja je teško izvediva, no promislit ćemo – rekao je pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig.

Nenad Bučko (HNS): Što je s dopisom koji sam uputio 21. srpnja, a u kojem se radi o roditeljima djece s poteškoćama koji su upitali postoji li mogućnost opremanja senzorne sobe u vukovarskoj bolnici?

– Senzorna soba će biti opremljena u sklopu Udruge Vukovarski leptirići. Ideja o opremi senzorna soba u vukovarskoj bolnici će se razmotriti – naglasio je pročelnik UO za društvene djelatnosti Josip Paloš.

Stjepan Mađarac (HDZ): Koje će mjere Grad Vukovar poduzeti za najosjetljivije skupine svojih sugrađana, u prvom redu umirovljenika, u kontekstu aktualne inflacije?

– Grad Vukovar već dvije godine provodi mjeru „Grad koji brine“ putem koje umirovljenicima s najnižim mirovinama osigurava jednokratnu novčanu pomoć. Mirovinski sustav RH nije dobar jer je s mirovinama manjima od 2.500 kuna nemoguće pokrivati troškove života, a Vukovar upravo takvih umirovljenika ima preko 3.000 te jednokratne novčane mjere koje zagovara Vlada RH smatra vatrogasnim mjerama – odgovorio je gradonačelnik Ivan Penava.

Vedran Vuleta (HS): Koje će ulice do kraja godine biti obnovljene?

– Imamo u planu sanaciju tri ceste; Ulica Bartola Kašića, Domobranska ulica te Voćarska ulica. Za to planiramo izdvojiti gotovo 4 milijuna kuna. Prije zime kanimo sanirati i nogostupe za koje se utvrdi da je sanacija potrebna – podvukao je zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

Krešimir Raguž (HDZ): Hoće li se bazeni nakon remonta zbog cijene energenata zatvoriti, o čemu je do sada bilo riječi?

– Takav scenarij pod svaku cijenu želimo izbjeći. Veliki smo trud uložili kako bi Vukovarci imali plivalište, a Sportski objekti Vukovar svoje djelovanje uvelike baziraju na rad s djecom kroz sport i brojne tjelesne aktivnosti od kojih su brojni upravo plivački sportovi, stoga nam nije u interesu obustaviti rad vukovarskih bazena. Naravno da osim djece koja vrijedno treniraju na bazenu, brinemo i o zaposlenim djelatnicima Sportskih objekata te njihovim obiteljima koje ne želimo ugroziti. Ukoliko zbog velikog poskupljenja energenata ta priča bude neodrživa, reagirat ćemo sukladno situaciji kako ne bismo ugrozili poslovanje grada – poručio je gradonačelnik Penava uz napomenu kako je Gradski ogranak HDZ-a Vukovar na konferenciji za medije o ovoj temi iznio niz neistina.

– Troškovi energenata za vukovarski bazen su s 1.500.000 kuna porasli na 10.400.000 kuna, a projekcija za 2023. još je gora. Jasno je u kakvoj smo situaciji bili te kako je konstantno moramo pratiti – dodao je Penava.

 

Domagoj Bilić (DP): Hoće li Grad Vukovar, koji je prije svih uveo mjere štednje u ovom nepovoljnom vremenu, štedjeti i na obrazovanju?

– Grad Vukovar je temeljem analiza FINA-a treći grad u RH po izdvajanju za djecu i mlade. Time dokazujemo brigu za mlade vukovarske obitelji. Tako ćemo nastaviti raditi i dalje, što znači da će sve postojeće mjere usmjerene ka dobrobiti svojih građana nastaviti provoditi, pa tako i mjere koje se odnose na obrazovanje.